Koho nevolit

29. 09. 2018 13:04:40
Za týden už bude skoro jasno, kde slunce či světlo na další čtyři roky zhaslo.Zhášet a rožínat budete všichni Vy, kterým není lhostejna budoucnost té vaší kotliny

Já toho o politice zjevně moc nevím, protože kdybych věděl, tak jsem se vším tím svým snažením už v té politice musel něco dosáhnout. Někdo by z toho byl možná i smutný, já si smutným nepřipadám, protože jestli je něco v životě lidském zcela jasné, tak je to jedno, že co se má stát se stane.

Ve volbách jsem měl pocit, že jsem vyhrál snad jen jednou a to, když jsem po revoluci volil Občanské fórum. Ty moje volby za komunismu, jsem z volebního výsledku vyhrál z podstaty všechny, ale osobně to byla – slovy Klause – taková nevýhra. Snad mi rozumíte. Takže jsem obyčejně volil tak, že jsem se ocitl v menšině a je jedno jestli to bylo referendum o vstupu do EU, či nástup „nové vlny“ se vstupem Andreje na politické kolbiště. S volbami a volbou mám tedy dost zkušeností, jelikož jsem byl u všech, který byly kdy vypsány, vědom si věty mého trenéra, který i po těch mých prvním ještě za komunismu říkal : „ Co si stěžuješ – volil jsi – volil“. Až později jsem si uvědomil tu krásu té věty.

Psát koho volit a proč je myslím jednoduché. Ovšem jak přistoupit k volbám – když se zase nic nestane, jak se v mnoha úvahách píše, to je hodné zamyšlení. Já mám za to, že se mají volit politické strany. Proč ? Z důvodu toho, že strany jako uskupení mají nějakou historii, nějaké stanovy, nějaké kontrolní mechanismy – a tím mají i odpovědnost. Různá uskupení, která po vzoru hnutí mysli Andreje Babiše nám v těchto volbách rostou jak houby po dešti, mají obyčejně jen jedno – touhu po moci – byť ve všech svých proklamacích si opečovávají myšlenku, že chtějí změnu. Já neustále bádám nad tím – změnu čeho ? Musím zde napsat, že já za změnu a politický program nepovažuji to, že lidem něco slíbím, že za něco nebudou platit, což je mor dnešní politiky vezdejší. Andrej Babiš s tím, že budu říkat, že změna - je politika , pravda uspěl. Já ovšem nevidím žádnou změnu v politice před a s Andrejem Babišem. Politika dnešní doby se smrskla na touhu spravovat daně. Je jen o tom o kolik lidi obere stát na daních, aby jim pak vysvětlovat co všechno nepotřebného jim za ty peníze zařídil či poskytl a zde platí jistě jedno – slibem nezarmoutíš. Je zajímavé, kolik uskupení přijalo tento model ANO za svůj a snaží se stejnou kličkou obalamutit voliče. Je mi z toho smutno.

Ať nejsem jen kritikem. Já mám za to, že dnes je politika lidsky vykradené. Chcete důkaz. Mezi 10 miliony lidí v české kotlině se nenajde jeden obecně vážený a uznávaný člověk, který by chtěl zastávat – podle mne druhý nejváženější úřad ve Vládě – ministra zahraničí. Argument, že se někdo neshodne s někým na tom, kdo to bude je pro mne lichý. Z nedávné historie vzpomeňme Jana Masaryka, ten byl ministrem zahraniční před válkou, za války a i po převratu 1948. Proč ? Protože byl respektovaná osoba – politik. V tom já bych viděl tu změnu, změnu těch kdo jsou ochotni se věnovat správě věcí veřejných. Nemáme kvalitní lidi. Jak si to dovolím říci? I ze zkušenosti kolik potenciálních ministrů poslední doby bylo usvědčeno z plagiátorství. Jakou úctu může mít politik, když ani není schopen bez opisování ukončit vzdělání.

Dalo by se psát ještě dlouho a obšírně. Zkuste zapřemýšlet, před tím než dáte křížek na kandidátní listinu, jestli ten křížek vyjadřuje souhlas s těmi kdo na té listině jsou napsáni z vašeho pohledu slušnosti ,úcty a třeba i sympatie. Zkuste se oprostit od toho co vám kdo slíbí, ale spíše co za tím člověkem je lidsky, profesně, odborně.

Zkuste se zamyslet , zastavit a jít k Volbám s jakoukoliv změnou oproti minulosti – pak může ta změna nastat. Ovšem prvotně musí změna nastat u všech nás, kteří k volbám půjdeme.

Zhasněme zejména nad těmi, kteří si myslí, že politické slunce nezapadá. A to nemusí být jen Ti, kdo pod tím „sluncem“ už jsou .

Pěkné dny a dobrou volbu Oto Kaděrka

Autor: Oto Kaděrka | sobota 29.9.2018 13:04 | karma článku: 18.28 | přečteno: 984x

Další články blogera

Oto Kaděrka

Kaderka a Pelta je jako káva a melta

Kdo alespoň trochu sleduje dění ve sportu tak jistě zaznamenal stávající problém předsedy tenisového svazu ve věci nakládání se státní dotací.

8.3.2024 v 13:54 | Karma článku: 27.57 | Přečteno: 1836 | Diskuse

Oto Kaděrka

Zaostřeno jen na důchodce a zaměstnavatele

Tak mi to připadá, že bez důchodců se tato země nějak nemůže obejít. Ovšem co mi chybí zcela je pochopení podstaty vztahu zaměstnavatel-zaměstnanec-stát.

7.3.2024 v 10:22 | Karma článku: 19.09 | Přečteno: 603 | Diskuse

Oto Kaděrka

Sucho Bohdana Slámy je to dobrý a nejsou to fámy

Když jsem kupoval lístek na to kino, tak jsem netušil, že si kupuji lístek na něco co mi bude ležet v hlavě a budu se v tom koupat jako Alter Ego celý týden a nejen asi ten.

22.2.2024 v 15:39 | Karma článku: 11.72 | Přečteno: 358 | Diskuse

Oto Kaděrka

Kapitalismus je o práci, socialismus je o dotaci

Tím, že jsem někam chodil do fabriky jen tři roky a z toho dva za bolševika a táta mi umřel hned po revoluci o tom dost vím – z osobní zkušenosti. Do vínku jsem dostal jen vzdělání a vychování.

21.2.2024 v 9:04 | Karma článku: 24.53 | Přečteno: 569 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 41 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 16.98 | Přečteno: 507 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 14.12 | Přečteno: 187 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 5.46 | Přečteno: 154 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 16.10 | Přečteno: 227 | Diskuse
Počet článků 321 Celková karma 21.90 Průměrná čtenost 1242

už spíše starší (60) olomoučák , který poznal, že není lehké zůstat svůj :-)

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...