Co je za tím, zatím ještě vše netušíme

20. 01. 2020 13:35:02
Za čím ? No ze elektromobily. Už nějaký čas jsem si kladl sám sobě otázky spojené s auty na elektriku. Jak daleko dojede, jak je velká baterka, co v zimě – budu jezdit v bundě ?

No minulý týden jsem dostal odpověď tak nějak na všechny otázky v jednom.Četl jsem článek o "rychlonábíjení". A tedy vím, že dokud mi to nezakážou – a oni zakážou-budu jezdit v základu na benzin či naftu. Proč to rozhodnutí ? Není to těžké jsou za tím peníze. V základu moje a v konci jejich. Čí ? No těch co mi tu elektriku do aut budou chtít prodávat.

Krátce kolik stojí kilowata v domácnosti. Její cena, kde je započtena i daň ze sluneční energie , kterou platíme všem těm, kteří jsou spolčeni v kartelu slunečných uhlobaronů , je cena někde kolem 4,5 Kč za jednu kilowatu. Tedy by se zdálo, že na nabítí auta na 350-400 km což činí spotřebu asi 40kW budete potřebovat , neberte mne za slovo, dvě sta korun. My co máme zkušenost s elektrokoly, kde nabíjíme cca 0,5 kW víme, že hodinu trvá tak 80% a další hodinu pak zbylých 20%. Ano problém je s časem , kdy je potřeba baterii nabíjet.

A zde je to co mi otevřelo oči. Když budete chtít načerpat „plnou“ tak to doma zvládnete přes noc. Ovšem když pojedete dál a budete potřebovat dobít a nebudete u toho chtít nocovat, tek Vám bude nabídnuta možnost „rychlonabíjení“ . Prostě vysoký příkon nabíjecího zařízení – ovšem to si vyžádá vysoký výdaj vaší peněženky. A to takový, že 1 kW vás přijde cca na 18-20 Kč. Jak u které „čerpačky“. Tedy zaplatíte za stejný produkt – elektrickou energii – 4 x více než jste zvyklí. Možná si řeknete – budu mít výběr – auto jak jsem si zvyklý a nebo elektromobil.

Myslím si, že ten výběr mít již brzy nebudeme. V loňském roce se chlapci a děvčata v Bruselu dohodli, že za cca 8 let budou muset být emise nově vyráběných aut takové, že v podstatě při užití benzínu a nafty, nebude možno auto, které vyhoví předpisům, vyrobit.

Myslím si, že nemám hlavu jen na čepici a tak si nějak dávám dohromady dvě a dvě, že se jedná o obrovskou lobistickou hru výrobců elektrické energie. Pokud se nebude vypočítávat emise automobilu včetně emisí spojených s jejich výrobou a výrobou pohonného media, tak se nikdy nemůžeme dobrat pravdy a vyhnout zkreslování – zkreslování politiků placených z peněz lobistů, které jim budou přihrávat zákony na obírání lidí – Vás.

Pro mne je s podivem, že se takřka upustilo od technologií spojených s vodíkem. Mediálně lze vysledovat, že argumenty jsou spojeny s výbušností vodíku. Ano on ve větším a stlačeném množství má tuto tendenci. Ovšem já si myslím, že cesta by byla .A to v cestě optimalizace množství v potřebného množství vodíku do jeho exploze. Nejsem chemik ani fyzik, ale tak nějak tam vidím cestu. Možná bude problém i v tom, že vodík je všude kolem nás a tedy by se na něm „blbě“ vydělávalo.

No a v době, kdy peníze, zisk a sliby konce světa ve své jednotě jsou hrubými nástroji politiky , nemůžeme čekat, že by bylo připuštěno něco co by lidstvo mohlo spasit. Tedy levná energie.

To vlastně asi nikdo z mocných nechce. Protože dnes je potřeba lidstvo zachraňovat a ne chránit. Přeloženo, za peníze z vybraných dani šířit dobro. Nevím, kdo to řekl,ale nejlépe mi na to sedí sousloví – dobroser :-)

No a ať to nekončím tak pesimisticky. My co jsem zažili ještě Trabant – auto s dvojtaktním vzduchem chlazeným motorem, kdy topení ze zbytkového tepla motoru bylo mizerné jsme byli v zimě zvyklí, že když jsme dolyžovali, tak jsme si vzali na sebe ještě jednu bundu a jeli domů si na to vzpomeneme a pokud pojedeme elektromobilem, tak nebude topit – dojedeme dál .

Pěkný den všem Oto Kaděrka

Autor: Oto Kaděrka | pondělí 20.1.2020 13:35 | karma článku: 36.42 | přečteno: 1550x

Další články blogera

Oto Kaděrka

Kaderka a Pelta je jako káva a melta

Kdo alespoň trochu sleduje dění ve sportu tak jistě zaznamenal stávající problém předsedy tenisového svazu ve věci nakládání se státní dotací.

8.3.2024 v 13:54 | Karma článku: 27.57 | Přečteno: 1836 | Diskuse

Oto Kaděrka

Zaostřeno jen na důchodce a zaměstnavatele

Tak mi to připadá, že bez důchodců se tato země nějak nemůže obejít. Ovšem co mi chybí zcela je pochopení podstaty vztahu zaměstnavatel-zaměstnanec-stát.

7.3.2024 v 10:22 | Karma článku: 19.09 | Přečteno: 603 | Diskuse

Oto Kaděrka

Sucho Bohdana Slámy je to dobrý a nejsou to fámy

Když jsem kupoval lístek na to kino, tak jsem netušil, že si kupuji lístek na něco co mi bude ležet v hlavě a budu se v tom koupat jako Alter Ego celý týden a nejen asi ten.

22.2.2024 v 15:39 | Karma článku: 11.72 | Přečteno: 358 | Diskuse

Oto Kaděrka

Kapitalismus je o práci, socialismus je o dotaci

Tím, že jsem někam chodil do fabriky jen tři roky a z toho dva za bolševika a táta mi umřel hned po revoluci o tom dost vím – z osobní zkušenosti. Do vínku jsem dostal jen vzdělání a vychování.

21.2.2024 v 9:04 | Karma článku: 24.53 | Přečteno: 569 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 33.84 | Přečteno: 573 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.21 | Přečteno: 1976 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.77 | Přečteno: 285 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.31 | Přečteno: 208 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.46 | Přečteno: 273 | Diskuse
Počet článků 321 Celková karma 21.90 Průměrná čtenost 1242

už spíše starší (60) olomoučák , který poznal, že není lehké zůstat svůj :-)

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...