... co s těmi co nebrečí ....

3. 04. 2020 22:10:12
Tak už se snad dobereme konce zmatků, kdy se vybírají mezi všemi postiženými ti, které odškodníme. Mne by zajímalo jak k tomu přijdou ti, kteří vybráni nebudou ?

Berte poslední větu jako otázku řečnickou, protože odpověď je nasnadě. Nedostanou nic.

Mám za to, že v současné době není v zemi nikdo, koho by se problémy s COVID nějak nedotkly. Pokud ano – rád bych je poznal. Tedy, pokud jsou nějak dotčeni všichni, tak pak by nějak by i všem mělo být pomoženo. Současná Vláda přehazuje miliardy zleva doprava a k tomu se snaží přiřadit ty poškozené. Pomalu začínají i oni zjišťovat, že tak nějak poškození jsou všichni a nejen ti, kteří mají zákonem či vyhláškou uzavřenu provozovnu a tedy, že je těžké tu pomoc přidělit tak, aby nevypadali blbě.

Pravda, když holič nestříhá, tak nepotřebuje nůžky a tedy nepotřebuje ty nůžky brousit a nepotřebuje ani nůžky nové. Proč tak polopatisticky a složitě popisuji tak jasnou věc. Proto abychom si mohli uvědomit, že ten kdo holiči prodává nůžky asi není ten, kdo má zavřen sklad s vybavením pro oficíny (pro mladší ročníky – dříve používaný výraz pro holičství) tak asi zjevně nemá komu ty nůžky prodávat. Tedy není mezi vyjmenovanými postiženými a tedy na nějakou kompenzaci z nečinnosti , podle stávající podoby opatřeni, nárok nemá. Možná už má, protože dnes jsem zaslechl, že všichni dostanou 25 tis. Já to za moc pravděpodobné nepovažuji a taky bych to považoval za nerozumné.

Co bych dělal já ? To je častá otázka v diskusích, když člověk nenavrhne řešení. Tedy :

Já bych taky pomohl všem, ale jinak a s positivní motivací. Ostatně negativní motivace nás dovedla do současné slepé uličky vnímání státu. My jsem si tak nějak zvykli, že všechno co po nás stát chce nám venkoncem přikazuje a s příkazem jde vždy ruku v ruce postih za to, když něco neděláte podle příkazu. První mou pomoc by dostali ti, kteří nebrečí a ani pomoc nečekají. Proč bych jim pomohl, no protože by se mi zmenšila ta množina, která má tvářích slzy a mnohdy opravdu je v bezvýchodné situaci. Ptáte se jak bych jim pomohl ? Jistě ne odkladem nějakých plateb, které po nich budu stejně chtít v plné výši a později, jak se nyní stalo v případě záloh na sociálku a zdravotní. Kdo není schopen sám za sebe zaplatit cca 4.900 minimálního pojištění v součtu, tak je třeba zapochybovat o jeho základní podnikatelské gramotnosti. Tuto minimální částku bych já nepromíjel.

Na co bych se zaměřil já je celý systém nepřímých daní plus daň z příjmu. Žijeme v zemi, kdy daň z přidané hodnoty patří mezi nejvyšší v Evropě. Tedy tu daň bych snížil na úroveň někde k 15% a třeba u vzpomínaného holiče, tedy člověka, který něco umí „rukama“ bych tuto činnost od DPH osvobodil zcela, tak jako bych ji nechtěl po žádném zedníkovi, opraváři praček , stolaři a dalších profesích, kde je základem ruční práce. Proč ? Protože tu práci umí a je to jeho know-how , česky pak um. Zdanit um je podle mne podlé, když platí všechny další daně. Výsledkem je jen to, že pak tím, že z každé stokoruny „opravář“ čehokoliv odevzdá 21%, tedy 19Kč finančnímu úřadu. Pak o něm lidi třeba řeknou, že je drahý, ale je potřeba si uvědomit výše popsanou souvztažnost, že pětinu jen odevzdá.

Co tím chci říci, je to, že pokud lidem nebudu peníze brát, tak oni jich budou mít víc a tedy si pomůžou co ? No sami... A jsme u základu. Pokud si člověk pomůže sám, tak mi zůstane více na ty, kteří opravdu pomoc potřebuji. Současný postoj, že musím zpětně dokazovat, že jsem byl poškozen vytváří prostor pro spekulanty, kteří budou shánět a vymýšlet , kde co všechno, jen aby vyhověli nějakému požadavku na podporu.Nehledě k tomu,že každý plátce na finančním úřadě svou historii má a plátce DPH pak po kvartále neběo měsící - tedy stát podklady má.

Pokud se týče daně z příjmu, tak je dobré si vzpomenout jak to bylo , když se zde začalo po revoluci podnikat. První dva roky se daň z příjmu neplatila, pokud se zisk investoval. V tom v jakém je stavu nyní hospodářství bych se toho nebál a myslím si, že to by byla dobrá motivace k tomu aby se „jelo“. Motivaci, že nic si nevezmu je přece dobrou motivací – ne ?

Pro ty kdo namítnou něco v tom smyslu, že by s tím mým nápadem neměl stát peníze bych měl odpověď jednu. Alespoň by musel začít šetřit. Na čem ? No třeba zrušit 14 krajů a s tím související další krajské instituce, kde sedí tisíce úřadníků, kteří třeba u nás v Olomouci vymysleli v rámci COVID soutěž o nejhezčí doma ušitou roušku. Kdo sledujete dnes zprávy tak mi musíte dát za pravdu, že zatím si nikde žádný úředník nestěžoval, že by ho COVID postihl vyjma snad těch, kteří nyní mají více práce spojených třeba s hygienickou službou. Nikde žádný mluvčí úřadu nesdělovat, že by si úředníci stěžovali, že se jich nějak hmotně dotkne současný stav.

Mám tady jeden příměr z Benátek. Tam se na týden zastavil ruch na kanálech a i ten týden stačil na to, aby se do města vrátili delfíni, kteří tam od války nebyli. Co tím chci říci ? Že příroda a ekonomika jsou podobné v jednom. Čím do ní méně zasahujete – tím je čistší.

Přemýšlejte a nebojte se – jít ven.

Oto Kaděrka

Autor: Oto Kaděrka | pátek 3.4.2020 22:10 | karma článku: 17.93 | přečteno: 736x

Další články blogera

Oto Kaděrka

Kaderka a Pelta je jako káva a melta

Kdo alespoň trochu sleduje dění ve sportu tak jistě zaznamenal stávající problém předsedy tenisového svazu ve věci nakládání se státní dotací.

8.3.2024 v 13:54 | Karma článku: 27.57 | Přečteno: 1836 | Diskuse

Oto Kaděrka

Zaostřeno jen na důchodce a zaměstnavatele

Tak mi to připadá, že bez důchodců se tato země nějak nemůže obejít. Ovšem co mi chybí zcela je pochopení podstaty vztahu zaměstnavatel-zaměstnanec-stát.

7.3.2024 v 10:22 | Karma článku: 19.09 | Přečteno: 603 | Diskuse

Oto Kaděrka

Sucho Bohdana Slámy je to dobrý a nejsou to fámy

Když jsem kupoval lístek na to kino, tak jsem netušil, že si kupuji lístek na něco co mi bude ležet v hlavě a budu se v tom koupat jako Alter Ego celý týden a nejen asi ten.

22.2.2024 v 15:39 | Karma článku: 11.72 | Přečteno: 358 | Diskuse

Oto Kaděrka

Kapitalismus je o práci, socialismus je o dotaci

Tím, že jsem někam chodil do fabriky jen tři roky a z toho dva za bolševika a táta mi umřel hned po revoluci o tom dost vím – z osobní zkušenosti. Do vínku jsem dostal jen vzdělání a vychování.

21.2.2024 v 9:04 | Karma článku: 24.53 | Přečteno: 569 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 34.12 | Přečteno: 588 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.31 | Přečteno: 2062 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.80 | Přečteno: 291 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.32 | Přečteno: 210 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.67 | Přečteno: 276 | Diskuse
Počet článků 321 Celková karma 21.90 Průměrná čtenost 1242

už spíše starší (60) olomoučák , který poznal, že není lehké zůstat svůj :-)

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...