Největším nebezpečím není COVID… ale obchod s ním

26. 01. 2021 8:08:58
Svět kolem nás řeší jak to nedostat a u nás se řeší jak z toho co nejvíce dostat.Jen lačnost a nenasystnost...

České země ve své podstatě nikdy nic nedokázaly samotné, mimo snad změnu režimu v roce 1989. Poměry ve státě jako takovém se ale změnily jen k horšímu. Komunistům jako vládnoucí straně stačila jen moc. O peníze až tak moc nešlo, protože cíl byl jeden – každému podle jeho potřeb. Současný stav je takový, že politická moc je spojena pupeční šňůrou s penězi. Je jedno jestli se jedná o Nečase s jeho sekretářkou, nebo dříve Standu Grosse s jeho strejdou či nyní vládnoucí soldatesku a COVID. COVID a s tím spojený stav nouze je nouze pro lidi a hody pro pár lidí v čele. Pár lidí, kteří „cvičí“ celým systémem. Základem a vzorem je všem předseda Vlády, který pro celou Evropu mimo naší českou kotlinu je ve střetu zájmu. To je vrchol pyramidy a základní měřítko pro ostatní s nějakým vlivem. Zářným příkladem je hlavní poradce v otázce COVID Roman Prymula, který jak se říká s českým humorem, má podíl v celém řetězci mimo pohřebnictví. Já věřím, že systém testování, který vymyslel s Faltýnkem by byl zcela funkční a přínosný, kdyby nebyl soukromý. Přeloženo, kdyby vznikl jako projekt státu a státních úředníků a ne jako projekt podnikatelů ve státních službách na státní účet s profitem pro spřízněné firmy. Podle mne to celé překazil někdo, kdo do toho nebyl zakomponován, ač si myslel, že by měl a Blesku dal ... tip. On je ten střet zájmů a lačnost podnikatelů v pozicích poradců ministrů dnes hlavní brzdou i dobrých řešení, protože ty se zaseknout na jejich lačnosti. Jsem přesvědčen, že mnohá dobrá řešení nebyla realizována jen proto, že se nenašlo ekonomicko-politické krytí pro finanční participaci jejich tvůrců.

Ve své podstatě se jedná jen o to, kdo z toho kolik má a podle toho se věci dělají. Začalo to cestováním do Číny pro roušky, pokračuje to testováním a budou, už dnes zcela zjevně , respirátory, když roušky jsou pro normální kontakt mezi lidmi , pokud se zrovna nelíbají, zcela dostačující, ale zjevně už levné. Takže napřed se jakoby zastropuje cena respirátorů, aby se následně už u předem vybraných dodavatelů jich koupil ranec a začali se okázale rozdávat potřebným jako politicko ekonomický marketing před tím, než se to v rámci nouzového stavu všem nařídí – ke koupi. Co už třeba na tom, že hromada lidí COVID nikdy nedostane, třeba jen proto, že nechodí na vánoční trhy a nevyužívají „okýnka“ na cokoliv, jen se chovají k sobě a okolí odpovědně a ohleduplně.

Všichni za všemi restrikcemi vidí ministra Blatného. Za mne je to obětní beránek, který se nechal na tuto práci najmout s příslibem nějakého budoucího prestižního místa v mezinárodních strukturách s jeho odborností. Ano COVID je medicínský problém, který ale v globální měřítku nemá medicínské řešení. Tento problém vyřeší v dobře řízených státech matematici,statistici společně s politickým řešením, ovšem ne financí lačných politiků. I jarní úspěch u nás byl ostatně v EXCELU z pera technicky vzdělaného člověka, jak i Babiš sám opakovaně deklaroval.U nás je ale zjevné, že hlavním řešením bude základní veličina , tedy čas.

Hlavní problém naší země má jméno Havlíček. Tento ministr průmyslu, obchodu a dopravy navíc v pozici místopředsedy Vlády má dávat řešení pro obory, kterých je ministrem. On se však chová jak chytrá horákyně, nechá otevřena „okénka“ aby tak vytvořil iluzi, že je otevřeno a nemusel tedy řešit to, že je zavřeno. On jedná s různými pochybnými zapsanými spolky různých profesí a slibuje , že otevře pak zase po Vládě zavře a je jedno jestli lyžařské areály nebo sauny a bazény. Tyto spolky v rámci svých „votsapových“ drbáren pak projednávají to co jim jejich představitelé sdělí s pocitem, že jsou součástí řešení problémů – nejsou, protože oni jsou těmi, kdo to celé platí – tak dlouho, pokud mají z čeho. Kdyby všichni kdo jsou nějak postiženi nouzovým stavem s vyhlášením toho nouzového stavu věděli jaká je nabídka nebo jak bude tento stav kompenzován, tak by určitě si dobře rozmysleli, jestli není lepší provozovnu dobrovolně zavřít, třeba jen z důvodu toho, aby se před jejich „okénkem“ nešířila nemoc, která jim brání provozovat jejich způsob obživy. Že je hlavním cílem, aby celý COVID zaplatili nevinní schválil s první vlnou i Parlament, když změnil ustanovení o nouzovém stavu, aby se takto vyvinil ze svých předešlých zmatečných postupů a rozhodnutí.

Jelikož stále více a více lidí už ani neví jaký stupeň a co vlastně je nebo není dovoleno, tak nastupuje český přístup věc obejít nebo okecat. Ostatně pokud Milan Hnilička byl na soukromé oslavě v nestátním hotelu, kde nebyl přístup veřejnosti z ulice tak se na mne nezlobte se vůbec nic nestalo co by mělo co dočinění s porušením čehokoliv. Dokáži si i představit, že bude předložena antedatovaná smlouva o pronájmu pokoje. Opět zase „kulišárna“ ze strany Havlíčka v tom, že dal návod jak to obejít. Nejednou máme v České republice tolik ubytoven pro pracovníky jako nikdy dříve.

Tady zcela rozumím ministru Blatnému, který nemá problém s vleky na horách, ale má problém s tím, že mohou být „okénka“ a ubytování na fakturu – opět výmysl superministra Havlíčka. Ve dlouhodobě fungujících demokraciích s plným vědomím a současně vzdělaným a nelačným vládním personálem jako je Německo a co se lyžování týče pak zejména Francie a Itálie je systém kompenzací, ale opravdu kompenzací na úrovni 70% procent tržeb předcházejícího období tím co dává provozovatelům středisek záruku přežití a nemusí vymýšlet jak co obejít. Nebudou mít profit, ale jistě bez profitu přežijí. Tuto jistotu u nás, mimo státní úředníky dnes nemá nikdo. V dlouhodobě fungujících demokraciích se opravdu jedná o kompenzace , u nás je to , promiňte mi to slovo, držhubný.

Mám rád úsloví „komu není s hůry dáno v apatice nekoupí“. U nás nám vládnou lační neumětelové nemající ani představu o nějakém souvislém řešení. Od samého začátku COVID, tedy již skoro rok, Prymula hovoří o očkování. Tedy dost na to, aby se nachystal fungující a otestovaný systém... u nás opět kolaps, jako u známek na dálnice, trasování COVIDu a čehokoliv co ve fungujícím světě běžně funguje.

Zde už i narážíme na ne zcela funkční demokracii, kdy president vyhlašuje v nouzovém stavu Volby do zákonodárného sboru, aby tak přilil ještě oleje do ohně v již dost rozjitřené době. Noví lační v čele s předsedou Pirátů se derou k presidentu na audienci, protože z průzkumů jim vychází, že by to třeba mohli být oni, kdo převezmou správu daní, jako dnes hlavní motiv všech politických stran. Tak ať se předem u poradců dozvědí, jaký je plán a výhled. Je potřeba být připraven, protože další čtyři roky bude „žeň“.

No co se COVIDU týče, tak jedno je jisté – je to chřipka a ta přejde. Tak jako je jisté, že lačnost politiků nepřejde. Protože u nás platí, ať volíš jak volíš – národní frontě se neubráníš.

Smutné čtení, ale co už, my starší přežili jsme Husáka s Jakešem.... ty dnešní přežijeme taky.

Autor: Oto Kaděrka | úterý 26.1.2021 8:08 | karma článku: 25.48 | přečteno: 612x

Další články blogera

Oto Kaděrka

Kaderka a Pelta je jako káva a melta

Kdo alespoň trochu sleduje dění ve sportu tak jistě zaznamenal stávající problém předsedy tenisového svazu ve věci nakládání se státní dotací.

8.3.2024 v 13:54 | Karma článku: 27.57 | Přečteno: 1836 | Diskuse

Oto Kaděrka

Zaostřeno jen na důchodce a zaměstnavatele

Tak mi to připadá, že bez důchodců se tato země nějak nemůže obejít. Ovšem co mi chybí zcela je pochopení podstaty vztahu zaměstnavatel-zaměstnanec-stát.

7.3.2024 v 10:22 | Karma článku: 19.09 | Přečteno: 603 | Diskuse

Oto Kaděrka

Sucho Bohdana Slámy je to dobrý a nejsou to fámy

Když jsem kupoval lístek na to kino, tak jsem netušil, že si kupuji lístek na něco co mi bude ležet v hlavě a budu se v tom koupat jako Alter Ego celý týden a nejen asi ten.

22.2.2024 v 15:39 | Karma článku: 11.72 | Přečteno: 358 | Diskuse

Oto Kaděrka

Kapitalismus je o práci, socialismus je o dotaci

Tím, že jsem někam chodil do fabriky jen tři roky a z toho dva za bolševika a táta mi umřel hned po revoluci o tom dost vím – z osobní zkušenosti. Do vínku jsem dostal jen vzdělání a vychování.

21.2.2024 v 9:04 | Karma článku: 24.53 | Přečteno: 569 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 34.01 | Přečteno: 582 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.31 | Přečteno: 2035 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.78 | Přečteno: 291 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.32 | Přečteno: 208 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.46 | Přečteno: 274 | Diskuse
Počet článků 321 Celková karma 21.90 Průměrná čtenost 1242

už spíše starší (60) olomoučák , který poznal, že není lehké zůstat svůj :-)

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...