Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Politická deformace cen energií

Současný euroatlantický svět řeší očkování jako produkt COVID pandemie a v jeho stínu vytváří politikové daleko větší pandemii – nedostatku dostupné energie.

Mnozí lidé – zákazníci Bohemia Energy, jsou dnes již v náskoku před ostatními, kteří zákazníky Bohemia Energy nebyli. V jakém náskoku ? No v tom, že se již seznámili s opravdovou cenou energie,kterou nám určují nikoliv jejich výrobci, ale jednoduše politici skryti za výmyslem emisních povolenek. Emisní povolenky vydává každoročně příslušný úřad Evropské unie a část jich rozdá mezi jednotlivé znečisťovatele další část jich vydá k volnému obchodování, kde se prodává za tržní cenu. Ten kdo špiní prostředí více tak jich potřebuje více a tak je nakupuje, aby mohl beztrestně vyrábět energii a tu dále prodávat spotřebitelům – tedy nám. Tedy je zjevné, kdo je tím kdo zaplatí za znečištění ovzduší – je to občan – spotřebitel.

Jistě je správné, když ten kdo spotřebovává platí. Ovšem je otázkou proč mám jako spotřebitel platit tolik, když se nemám jak dostat k obchodu na začátku, tedy k obchodu s povolenkami, které vzhledem ke konkurenci mezi výrobci a distributory energie „kvete“, protože se jedná o tržní prostředí, které je ovšem devalvováno politickou vůlí. Ne nepodobně jako třeba dotovanou sluneční energie, kterou pro jejich výrobce z politického rozhodnutí také dotuje spotřebitel. Já si kladu otázku, proč cena emisních povolenek není zastropována , když zároveň platí zákon na ochranu spotřebitele.

Pravda je ta, že pramálo politiků zná fyzikální zákony. Tedy nejsou schopni pojmout třeba to, že k přemístění čehokoliv z místa A do místa B je potřeba energie. Ta energie se musí nějak získat – musí se vyrobit. Pokud tedy potřebujeme větší množství energie tak potřebujeme její větší produkci. No a pokud jsme v rámci dneška limitováni jejími zdroji a tyto zdroje ještě všem zdražíme – bohulibou starostí o naše prostředí, které emisními povolenkami spotřebiteli –tedy nám znehodnotíme, tak se dostáváme jen k tomu, že jak se říká „za peníze v Praze dům“. Ovšem ten dům si nekoupí nikdo z nás, ale výrobce energie a distributor, kterému my to platíme bez ohledu na to, kde on to vyrobí či nakoupí. Protože, pokud má výrobce poptávku tak bude vyrábět jistě za každou cenu.

No a k tomu si stát ještě připočítá daň z přidané hodnoty a neštěstí spotřebitele je takto celé.

Ano může někdo říci, tak se odpoj. Ale dnes žijeme v době, kdy už bez telefonu se nedostanete z důvodu COVID pasu nikde. I ten telefon je potřeba nabít. Politici dnes žijí sděleními skoro výhradně v elektronických mediích. Platí staré otřepané „neznalost zákona neomlouvá“ a jeho prokazatelné sdělení není na nich ale na vašem sdílení něho.

U nás v České republice k tomu aby jste si „mohli nabít mobil“ aby jste věděli  - byl zřízen Energetický regulační úřad. Ten úřad má ve vínku jedno – ochraňovat všechny co s energií přijdou do styku.Tedy jak výrobce tak i nás spotřebitele. Tedy v tržním prostředí hloupost a jistě platí koho chleba jíš toho píseň zpívej. Ostatně paní Vitásková nelítala po soudech kvůli slunečním elektrárnám jistě z důvodu toho, že by Tonda z druhého patra si na ni stěžoval, že má drahý topení.

Stojíme jako společnost před mnoha výzvami a s tím spojenými otázkami. Současná politická garnitura euroatlantického světa se vydala cestou konzumu a s tím spojeného velkého obchodu, který pro jeho větší objem schovávají za starost o nás, naši přírodu, zachování existence. Čím větší strašák tím větší možnost ospravedlnění dluhu, protože pokud jsou takřka všechny státy Světa v dluhu tak z logiky nemůže být NIKDO v zisku.

Vraťme se k nám domů. Proč v zemi, která vyrábí tolik energie, že ji nestačí spotřebovat máme mi spotřebitelé platit povolenky za znečištění, které produkují výrobci, kteří v důsledku nekončící poptávky budou vyrábět , když si lze koupit odpustek v podobě emisní povolenky. Pro mne je to takové LETADLO . Ovšem pokud jste někdy propadli vidině zisku tak jste na to doplatili kvůli vlastní hlouposti. Tedy je ovšem ta hloupost daná zákonem, takže to zase jednou odneseme všichni.

Cesta ven je jedna a to věda a výzkum, tam by měly jít značné části zisku , třeba i z povolenek, protože tak jak se objevila elektrická energie tak se jistě objeví další způsoby produkce energie jako takové. A že největší snílky čistoty ovzduší považuji ty, kteří si myslí, že toho dosáhnou elektromobilitou. To je největší debilita dneška, protože pokud se nevymyslí čistější zisk energie než je stávající, tak naopak vše bude ještě špinavější než kdy dřív.

Jistá naděje pro nás tu je. Je jí nová nastupující Vláda na které je nejen to jak zreguluje pandemii COVID ale i to jak přistoupí k energetické lobby, které je dnes hlavním chamtivcem.

 

Prima dny                                                                                            Oto Kaděrka

Autor: Oto Kaděrka | pátek 10.12.2021 17:45 | karma článku: 24,93 | přečteno: 576x
  • Další články autora

Oto Kaděrka

Kapitalismus napříště již jen v učebnicích

Jsem ročník 1963 a jsem rád, že mi bylo dáno zažít in natura co jsem se ve školách učil, že je špatné – tedy kapitalismus a že jsem v něm mohl prožít převážnou část svého produktivního života - žít.

9.4.2024 v 9:53 | Karma: 30,98 | Přečteno: 900x | Diskuse| Společnost

Oto Kaděrka

Kaderka a Pelta je jako káva a melta

Kdo alespoň trochu sleduje dění ve sportu tak jistě zaznamenal stávající problém předsedy tenisového svazu ve věci nakládání se státní dotací.

8.3.2024 v 13:54 | Karma: 28,22 | Přečteno: 1943x | Diskuse| Společnost

Oto Kaděrka

Zaostřeno jen na důchodce a zaměstnavatele

Tak mi to připadá, že bez důchodců se tato země nějak nemůže obejít. Ovšem co mi chybí zcela je pochopení podstaty vztahu zaměstnavatel-zaměstnanec-stát.

7.3.2024 v 10:22 | Karma: 19,50 | Přečteno: 687x | Diskuse| Společnost

Oto Kaděrka

Sucho Bohdana Slámy je to dobrý a nejsou to fámy

Když jsem kupoval lístek na to kino, tak jsem netušil, že si kupuji lístek na něco co mi bude ležet v hlavě a budu se v tom koupat jako Alter Ego celý týden a nejen asi ten.

22.2.2024 v 15:39 | Karma: 12,52 | Přečteno: 462x | Diskuse| Společnost

Oto Kaděrka

Kapitalismus je o práci, socialismus je o dotaci

Tím, že jsem někam chodil do fabriky jen tři roky a z toho dva za bolševika a táta mi umřel hned po revoluci o tom dost vím – z osobní zkušenosti. Do vínku jsem dostal jen vzdělání a vychování.

21.2.2024 v 9:04 | Karma: 24,67 | Přečteno: 660x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

KOMENTÁŘ: Kam sahají Macronovy ambice? Chce udávat tón, ale naráží

29. dubna 2024

Premium V Evropské unii bez Britů a v éře po Angele Merkelové je jeho hlas slyšet stále silněji....

Ukrajinci zavraždění v bavorském nákupním centru byli vojáci na léčení

29. dubna 2024  11:33,  aktualizováno  14:59

Dva Ukrajinci, kteří zemřeli v sobotu po útoku nožem v nákupním centru v Bavorsku, byli členy...

Přijel německý prezident Steinmeier. Setkal se s Pavlem, uctí oběti střelby

29. dubna 2024  6:03,  aktualizováno  14:55

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zahájil dvoudenní návštěvu Prahy. Na Pražském hradě ho...

Za výbuchy ve Vrběticích stojí Rusko. NCOZ kvůli nespolupráci kauzu odložila

29. dubna 2024  11:12,  aktualizováno  14:24

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) odložili případ výbuchů skladů...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 322
  • Celková karma 23,47
  • Průměrná čtenost 1278x
už spíše starší (60) olomoučák , který poznal, že není lehké zůstat svůj :-)

Seznam rubrik