Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Premier Fiala mne vede k pochybnostem

Jak říkal jeden můj americký kamarád. O tom co je levice a pravice vy v Evropě nic nevíte. Každý náš demokrat je od té vaší pravice hodně vpravo.

Vzpomněl jsem si na to, když jsem pročítal rozhovor s ekonomickou poradkyní premiéra Helenou Horskou. Nevěřil jsem zprvu , že je možné, aby poradce premiéra z pravicové strany začala tím, že by se měla vrátit superhrubá mzda, kdy by to udělalo hned 12 mld.plus. Ještě teď se třesu při pomyšlení na to, že by se mělo začít vybírat ještě víc na to aby se mohlo více rozdat tu na dražší elektřinu a plyn, tu na zelené vlastně černé solární panely, tu potravinářům , kteří prostřednictvím svého svazu vzkazují Vládě, že když jim nepomůže, že ještě více zdraží. Podle mne jsme se dostali do kolotoče nesmyslného chtíče, který by měl nám být státním rozpočtem zpětně uspokojen. Do socialismu jak když vyšije.

Kdo nebo co má jako jediný schopnost něco uspokojit z podstaty ? Je to ministr, nebo je to premier, nebo je to snad úředník či snad policista , voják, učitel čí lékař ve špitále či jiný státní zaměstanec ? Ano stát pro výkon svého poslání všechny tyto zaměstnance potřebuje, přesně tak jak potřebuje všechny svoje občany. Mix toho všeho se pak nazývá hospodářstvím státu. No a nad tím vším je pak sektor, který na to vše produkuje prostředky. Sektor výroby a služeb. Ta hodnota se prostě tvoří jen jedním způsobem a to je prací s přidanou hodnotou pro jednoduchost tedy ziskem. Pokud není zisk, tak není nic pod ním, tedy není ani stát.

Takže pokud poradkyně Horská radí, tak radí, že je potřeba ještě více ždímnout všechny ty, kteří jsou ve výrobě a službách. Jo už jsem i slyšel od jednoho úředníka, když jsme se bavili o přidání v státním sektoru, že mám být rád, že aspoň může chodit do obchodu a nakupovat, kde se zase pohybuji já. No neshodli jsme se, protože podstata je , tedy pro mne, zřejmá.

Mi vychází jedna věc. Musíme šetřit a motivovat. O šetření a jehu „musu“ je všude článků požehnaně. O motivaci pro produkující zisk nikde ani slovo. Co znamená zvýšení jakékoliv daně nebo oblasti pro daně – třeba superhrubá mzda ? Jediné, že to povede zase ke zvýšení ceny práce a tedy ceny všeho, protože když mám více vydat – na mzdy a tím na daně, tak musím mít zisk, jinak co ? No krachuju. Tak jednoduché to paní bankéřko Horská je.

Já se od roku 1993 živím sám a i dávám práci druhým. Jelikož se mi blíží věk odchodu do důchodu tak jsem na sociálce byl si porovnat jejich záznamy se svou skutečností. Jejich počítače si musely do svých pamětí dát jejich vlastní avšak mnou vlastněné kopie naší vzájemné komunikace – pamatujete kopírák a razítko na kopii. Ještě , že jsme začínal na dráze a tedy jsem toho úředního šimla znal. Tam mi paní říkala, že dostanu tak max 14 tisíc, že jsem si asi platil záměrně některé roky minimum a tak, že teď to mám. Ani jsem se nesnažil ji vysvětlit, že minimum jsem si platil, když ty roky nebyly dobré, ale že zaměstnanci vždy dostali zaplaceno včas a taky jsem všechny daně a že jich je – daň sociální a zdravotní za zaměstnance, daň sociální a zdravotní jako zaměstnavatel, daň silniční, daň z přidané hodnoty. U té se zastavím, jelikož mi u nás v hospodě kdysi řekli „ však tu dostaneš od zákazníka“ . Jo to je svatá pravda, ale celá pravda je taková, že já musím vykonávat nějakou činnost, která tu přidanou hodnotu generuje. DPH není perpetum mobile. No a dostávám se k tomu, co by mohlo být tou motivací, že třeba když zaměstnáváte celý život lidi, že pak budete mít penzi počítanou jinak.

Ať to nevypadá, že si jen chci ohřát vlastní polévku. Co mne dostává, je občas fronta na poště, kde stojí kopa lidí s poukázkou na peníze od státu, protože na účet to nejde neb by je o ně hned zas exekutor připravil. Proč ti lidé nestojí místo s poukázkou v ruce s pytlem smetí, který posbírali, nebo třeba neukazují někomu kus chodníku,který zametli ? Prostě jen naplnění starého českého přísloví – bez práce nejsou koláče.

A pracovní trh ? Když už vás podmínky podnikání jakkoliv doženou a třeba i důchod a máte zaměstnance, tak pak vás čeká poslední hřebíček do rakve a tím je odstupné, které vám diktuje ten, kterému jste za zaměstnance celou dobu platili – stát. Takže na závěr se zbavíte posledních prostředků za to, že jste zaměstnávali a vám zbydou jen oči pro pláč, protože vy nemáte jako podnikatel jinou volbu než zaplatit. Co toto změnit - ne jistě zrušit, ale dávat až tři platy, abych tak pomohl státu, kterému jsem za zaměstnance celou dobu řádně platil. A to se vůbec zde už nebavím o to, že zaměstnanci ve většině vůbec netuší, že vy za ně něco úřadujete s pojišťovnami.

Tady je taky velký prostor k zamyšlení se nad změnou systému pojištění. Proč já jako zaměstnavatel mám být postaven ( zcela zdarma pro stát ) mezi zaměstnance a pojišťovny.

Toho jak by to mělo vše být a ne je  hodně. K tomu ale vede v demokracii jen jedna cesta a to cesta voleb. Máme zastupitelskou demokracii ve výsledku s neskutečným mandátem, kdy většinová Vláda má samozřejmě výkonnou moc a ta neskutečnost já vidím v tom, že i zákonodárnou, protože, když jim do Parlamentu Senát něco vrátí, tak to jde přehlasovat. Jo nejsem pro to, aby jako Babiš to zneužíval kdokoliv pro sebe ,když si dal třeba pro svoje stánky s párky vyjímku s EET. Ovšem snad se musí najít konečně premiér, který pochopí, že má v ruce nástroj, kterého se nesmí bát a hlavně ho použije pro blaho svých obyvatel nejen těch, které zaměstnává a venkoncem ho většinově volí, protože sliby o tom jak pomůže všem si jistí další zvolení.

Tak věřím, že se třeba dožiji toho, že bude premiér ekonomického myšlení blízkého mému, který má indiánské jméno „ Ten Od ODS vpravo“.

Prima letní dny a buďte rádi , že prší i když máte třeba zrovna dovolenou na zotavenou a tedy vaši kolegové musí přidat, aby vám byla zaplacena…američan to nemá :-)

Oto Kaděrka

Autor: Oto Kaděrka | sobota 30.7.2022 12:30 | karma článku: 25,75 | přečteno: 1059x
  • Další články autora

Oto Kaděrka

Kapitalismus napříště již jen v učebnicích

Jsem ročník 1963 a jsem rád, že mi bylo dáno zažít in natura co jsem se ve školách učil, že je špatné – tedy kapitalismus a že jsem v něm mohl prožít převážnou část svého produktivního života - žít.

9.4.2024 v 9:53 | Karma: 30,98 | Přečteno: 900x | Diskuse| Společnost

Oto Kaděrka

Kaderka a Pelta je jako káva a melta

Kdo alespoň trochu sleduje dění ve sportu tak jistě zaznamenal stávající problém předsedy tenisového svazu ve věci nakládání se státní dotací.

8.3.2024 v 13:54 | Karma: 28,22 | Přečteno: 1943x | Diskuse| Společnost

Oto Kaděrka

Zaostřeno jen na důchodce a zaměstnavatele

Tak mi to připadá, že bez důchodců se tato země nějak nemůže obejít. Ovšem co mi chybí zcela je pochopení podstaty vztahu zaměstnavatel-zaměstnanec-stát.

7.3.2024 v 10:22 | Karma: 19,50 | Přečteno: 687x | Diskuse| Společnost

Oto Kaděrka

Sucho Bohdana Slámy je to dobrý a nejsou to fámy

Když jsem kupoval lístek na to kino, tak jsem netušil, že si kupuji lístek na něco co mi bude ležet v hlavě a budu se v tom koupat jako Alter Ego celý týden a nejen asi ten.

22.2.2024 v 15:39 | Karma: 12,52 | Přečteno: 462x | Diskuse| Společnost

Oto Kaděrka

Kapitalismus je o práci, socialismus je o dotaci

Tím, že jsem někam chodil do fabriky jen tři roky a z toho dva za bolševika a táta mi umřel hned po revoluci o tom dost vím – z osobní zkušenosti. Do vínku jsem dostal jen vzdělání a vychování.

21.2.2024 v 9:04 | Karma: 24,67 | Přečteno: 660x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Hlavní hygienička Svrčinová ve funkci končí. Vláda ji na její žádost odvolala

24. dubna 2024  14:37

Hlavní hygienička ČR Pavla Svrčinová skončí, vláda ji ve středu na její vlastní žádost odvolala,...

Von der Leyenová chválila i Čechy. Za 20 let jste posílili vy i EU, uvedla

24. dubna 2024  14:31

Za začátek nové éry označila šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová vstup deseti východních...

Novým šéfem tajné služby se stane brigádní generál Bartovský, schválila vláda

24. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  14:13

Novým ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ) bude Petr Bartovský, vláda ve středu schválila jeho...

Spolužáka kopali i bili pěstmi, za surové napadení dostali mladiství podmínku

24. dubna 2024  13:34,  aktualizováno  14:11

Okresní soud v Děčíně rozhodl o podmíněných trestech pro dva mladistvé, kteří loni v září brutálně...

  • Počet článků 322
  • Celková karma 23,39
  • Průměrná čtenost 1278x
už spíše starší (60) olomoučák , který poznal, že není lehké zůstat svůj :-)

Seznam rubrik