Spolu nebo po našem pospolu k porážce

30. 01. 2023 11:48:05
Ne že bych se neradoval z toho jak dopadla volba na Hrad, ale tak nějak ze zkušenosti nepodléhám zbytečné euforii a snažím se myslet dál.

Sbíral jsem podpisy pro generála a zjistil jsem, že nejvíce se o tu podporu, kdy ještě nebylo jasné jak to celé dopadne a bylo k tomu potřeba trochu odvahy a času , zajímaly ročníky narození mezi 1992-2000. Tedy z mého pohledu vesměs mladí lidé mezi dvacátým a třicátým rokem života. Pro mne to znamenalo potěšení z toho, že mladí lidé nejsou apolitičtí, jak často slýchám. Dost jsem nad tím přemýšlel a i argumentoval ke svým vrstevníkům (bude mi letos šedesát) , že pro ně jsou slova jako komunista, STbák něco jako pro nás byl SSsák a nacista. Byl to problém našich rodičů a spíše prarodičů, protože rodiče se za a po válce tak akorát stačili narodit, než by měli s válkou nějakou zkušenost. My jsme se po tom už jen učili v dějepise a jak je jistě pravda osobní zkušenost je nesdělitelná, takže jsme to měli dost odfiltrované , tak jak naše děti mají stejně komunismus a socialismus jak jsme ho prožili a vnímali my. Oni si žijí svůj život svých pohledů a zážitků a my jim můžeme v lecčem pomoci ale měli by jsme se uchránit toho abychom se stavěli proti jejich názoru tím, že by jsme jim házeli klacky pod nohy a byli kazisvěty. No a to si myslím, že v politice současné děláme hodně.

Položil jsem si po sobotě otázku : „Co je vzkaz voličů ?“

Za mne je to jednoznačně to,že oni se chtějí rozhodovat ne mezi dobrem a zlem, jak nakonec se stalo hlavní myšlenkou vítěze voleb ,ale mezi dvěma možná třemi názory - pohledy. Oni nechtějí být pleteni a konfrontováni s názory, které se nepatrně liší v maličkostech. O tom, jsem přesvědčen ,mluvil i Babiš,když hovořil ke svým více jak dvou milionům voličů, které sešikoval , z mého pohledu , na levém spektru. Vymazal ČSSD, vymazal KSČM a vymaže Okamuru. Tedy při jeho voličské a věrně rostoucí základně, pokud se byť vládní , ale pidistrany nesešikují v jedno budou po dalších parlamentních volbách potýkat s problémem vlády jedné strany. Náš volební systém nadbíhá vítězům a tak se může stát, že bude mít ANO klidně 105-110 poslanců. A to není výzva na změnu volebního zákona ale výzva ke změně pohledu na politiku a až politikaření současnosti.

Jsem jistě příznivcem současné Vlády a nově zvoleného presidenta. Ale pokud si současné vládní strany neuvědomí to co popisuji, tak president může být „svatý“ ale může se stát , že budeme žít v zemi, kde zítra již znamená včera ať použiji rétoriku komunistů z doby normalizace.

Neschopnost středových a rádoby pravicových stran opustit v zásadě stranickou politiku spočívající zejména v handlování postů ministrů, náměstků, správců, ředitelů agentur a dalších postů, které souvisejí s partajní „kulturou“ současnosti je hlavní brzdou změny, kterou jsme si v pátek a sobotu ukázali jako možnou.

Již jsem zaslechl i názor, že na platformě vítězství generála by se dala postavit nová partaj. Ať mi promine, že si jej beru do huby – ale Bože jen to ne. Věřím, že ani nově zvolený president by to nechtěl. Ovšem kolem něj je jistě pár lidí, které to při té kampani začalo bavit. To je normální a i lidsky pochopitelné. Všechny s touto ambicí bych vyzval k tomu aby pomohli svým umem a kontakty k pokračování té možné změny směrem , který zde já popisuji .

Já to mám nastaveno tak, že každá předvolební koalice je podvodem na demokracii a z dlouhodobého hlediska ji zásadně oslabuje až ve výsledku znemožňuje . Jistě netrpím pocitem geniality, jelikož jak to popsal Vladimír Renčín v jednom vtipu, že první pocit geniality, je prvním příznakem nastupující debility, ale věřím, že podobné myšlenky a myšlení může mít více nás . A tedy by bylo dobré to směrem k politice lačným, leč mnohde nerozumným vidícím si jen špičku nosu s tímto sdělení jíti.

Ale jak již vím, mohu se mýlit. Prima dny Oto Kaděrka

Autor: Oto Kaděrka | pondělí 30.1.2023 11:48 | karma článku: 16.63 | přečteno: 575x

Další články blogera

Oto Kaděrka

Kaderka a Pelta je jako káva a melta

Kdo alespoň trochu sleduje dění ve sportu tak jistě zaznamenal stávající problém předsedy tenisového svazu ve věci nakládání se státní dotací.

8.3.2024 v 13:54 | Karma článku: 27.57 | Přečteno: 1836 | Diskuse

Oto Kaděrka

Zaostřeno jen na důchodce a zaměstnavatele

Tak mi to připadá, že bez důchodců se tato země nějak nemůže obejít. Ovšem co mi chybí zcela je pochopení podstaty vztahu zaměstnavatel-zaměstnanec-stát.

7.3.2024 v 10:22 | Karma článku: 19.09 | Přečteno: 603 | Diskuse

Oto Kaděrka

Sucho Bohdana Slámy je to dobrý a nejsou to fámy

Když jsem kupoval lístek na to kino, tak jsem netušil, že si kupuji lístek na něco co mi bude ležet v hlavě a budu se v tom koupat jako Alter Ego celý týden a nejen asi ten.

22.2.2024 v 15:39 | Karma článku: 11.72 | Přečteno: 358 | Diskuse

Oto Kaděrka

Kapitalismus je o práci, socialismus je o dotaci

Tím, že jsem někam chodil do fabriky jen tři roky a z toho dva za bolševika a táta mi umřel hned po revoluci o tom dost vím – z osobní zkušenosti. Do vínku jsem dostal jen vzdělání a vychování.

21.2.2024 v 9:04 | Karma článku: 24.53 | Přečteno: 569 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 32.81 | Přečteno: 506 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 28.30 | Přečteno: 1744 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.46 | Přečteno: 268 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.21 | Přečteno: 200 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 17.80 | Přečteno: 264 | Diskuse
Počet článků 321 Celková karma 21.90 Průměrná čtenost 1242

už spíše starší (60) olomoučák , který poznal, že není lehké zůstat svůj :-)

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...