Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Stávající vláda už to nespraví

Nejsem pesimista , to jistě ne, protože mít v obýváku u televize větev, tak už jsem visel. Protože na to co nám je medii servírováno ze Světa obecně tak je na mašli ať chcete nebo nechcete. Jen a jen tragédie.

Ostatně positivní jen jen jedna emoce a to radost – tak není asi kde, brát.

Už dávno ne s očekáváním ale spíše ze zvědavosti čekám na „balíček snů“, který podle všeho chce předseda Vlády Petr Fiala v blízké budoucnosti představit. Nečekám nic převratného, protože systém je dán a změnu systému nečekám, jelikož jak jsme dnes se dvěma kamarády na každoměsíční společné snídani konstatovali – evoluce nic nepřinese a bude se muset zase odehrát evoluce s er na začátku. Každá vláda od listopadu 1989 snad mimo té první společné a první samostatné je vinna. Vinna je tím, že než jí všechno „začalo“ tak se napřed usnesli na své vlastní odměně a náhradách. Když měli toto vyřešeno, tak začali hledat kde ušetřit. Tedy základní postulát každé nápravy, že  musím začít u sebe byl porušen. A když je podvod a lež na začátku, byť kryta zákonem, tak následné kroky nemohou být  nikdy natolik zdravé aby jim bylo uvěřeno. Představte si, že jsou na světě země, kde pokud je politik zvolen do nějaké pozice tak následně jeho plat je pokračováním toho co měl v civilním zaměstnání. Kdyby nic jiného, tak po ukončení svého mandátu by se zase vracel tam odkud přišel a nebral by to oklikou přes úřad práce, jak se děje v převaze těm našim dnešním. Ty země však nejsou v EU a nejsou také zadluženy.

Jo Petr Fiala bude řešit jak ušetřit. Hlavní slovo při tom bude mít profesí malý zemědělec na postu velkého ministerstva práce a sociálních věcí - Marian Jurečka. Člověk co napřed přidal komu mohl aby nakonec zjistil, žen nemá na ty co už nemohou – být plně výdělečně činní – tedy důchodce. Tady zcela platí sousloví „kozel zahradníkem“. Podle preferencí tento člověk snad je v podobné pozici naposled, byť u lidovců nikdy nevíš komu se vetřou do přízně. Ostatně Jaroslav Hašek ve své Straně mírného pokroku v mezích zákona již před sto lety měl heslo „ Volte voly volte krávy jen nevolte klerikály“. Jinak knihu „ Dějiny strany mírného pokroku v mezích zákona“ vřele doporučují. Je hodně ale hodně nadčasová.

K těm důchodům a nejen k těm. Byly doby , kdy se naším politickým eterem neslo sousloví „vyrovnaný rozpočet“. On i chvíli byl, když se zapomnělo na to co bylo před listopadem 1989 a na co se nezapomnělo to se následně rozkradlo nebo odepsalo, pro příklad „ruský dluh“. Tedy operace po revoluci máme „systémově“ zvládnuté. Vrátím se k tomu , nebojte. Máme zde to okřídlené „jako doma“ byť ono už to ne zas tak platí zcela, když člověk sleduje systémy oddlužení v dluhové současnosti. Tedy jak mzdy a odměny politiků, tak i mzdy státních zaměstnanců a nakonec i důchodců navázat na výsledky národního hospodářství. Jsme v minusu tak minus, jsme na nule tak nic více brát nebudeme (dovolenou, třináctý plat apod.) a když jsi v přebytku  tak dostaneš víc. U důchodců to co se vybere letos po odečtení adekvátni rezervy se rozdělí v dalším běžném roce. U státních zaměstnanců je třeba jistě zastavit perpetum mobile zdanění zdaněných peněz. Je přece nelogické, že státní zaměstnanci , kteří nemají žádnou přidanou hodnotu jen spotřebovávají – od toho jsou státní zaměstnanci a ještě daní to co se do nich každý měsíc z výdělečné sféry dává. V neposlední míře je to i tom, že tak se do prostředí dostává stále více a více peněz, které v důsledku tohoto systému musí jednou dojít, protože i zde platí základní fyzikální zákon, že energie nejde zničit ani získat z ničeho.Tedy proč do něčeho dávat více než je třeba, to je jak přelívat vědomě sklenici.

Samostatnou kapitolou jsou pak všechny dotace, které nejsou investicí. Zde jen pro dokončení myšlenky a jako pomoc všem kdo z nich žijí – Investice je finanční operace, která předpokládá své následné umoření ruku v ruce s tím,že musí tvořit prokazatelný zisk. Všechno ostatní je pak dar. To, že si darujeme každý rok na dálnice a že poplatky rušíme – silniční daň a že dálniční poplatky slouží zejména k pokrytí nákladů jejich výběrčích je jen dokladem toho, že investovat stát moc neumí a nebo možná ani nechce, pokud se vrátíme na začátek systému.

Takže pokud nefunguje evoluce a má tedy přijít revoluce,tak změna musí přijít hned na začátku. A je potřeba kontrolovat kdo bude v té první linii. Dluhy se přejdou tak jako se v dějinných chvílích přešly vždy. Banky se svou rolí budou srozuměny, pokud budou chtít být alespoň v podobné pozici jako jsou dnes. Ony samy ve svých opravných položkách a excelových tabulkách jsou zacyklovány vlastními kvartálními lži a neví jak to řešit, když základem je jen a jen růst a pokles je sprosté slovo a jízdenka k vyhazovu.

Akorát je otázkou „kdo to bude“ ? No jako Klaus ze Zemanem nevylezli odnikud, tak i ti budoucí nevylezou jen tak. Proto se prochází ekonom Ševčík s televizákem Železným po Rajchlově demonstraci. Rajchl má alespoň tolik kuráže, že do toho jde napřímo. Nejsem jeho podporovatel nicméně to hodnotím z logického hlediska – padni komu padni.

Na otázku jak to bude rychle vám mohu  sdělit, že rychle. Ostatně v pátek 17.listopadu 1989 když studenti pod záštitou Socialistického svazu mláděže chystali pochod tak nikdo nevěřil, že může nastat to co přišlo a to přesto, že na velvyslanectví Spolkové republiky Německo byly „dederoni“ jak se vulgo říkalo onbčanům Německé demokratické republiky a Poláci byli s Lechem Walesou už půl roku v pozici.

No a pak je otázkou času, kdy nastane poločas rozpadu ideí, které budou ti noví tvůrci míti. Jak jsem psal nejsem pesimista ale jsme jen lidi. Končím zase mým oblíbeným Jaroslavem Haškem a jednou z posledních replik filmu na motivy knihy Osudy dobrého vojáka Švejka za Světové války, kdy Švejk ztvárněný geniálně Rudolfem Hrušinským nejstarším volá na bojovém poli mezi padajícími šrapnely směrem k nepříteli – „neblázněte vždyť jsou tady lidi“ . To zvolání by mělo být mementem všech politiků vždy a v každém čase a náš odvážný president by to mohl dát na prapor :-)

Prima dny                                                                                         Oto Kaděrka

Díky za inspiraci svým přátelům – oni vědí :-)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Oto Kaděrka | úterý 9.5.2023 12:57 | karma článku: 26,89 | přečteno: 719x
  • Další články autora

Oto Kaděrka

Normalizační daňový kapitalismus

Pro pána Jána co je to za hloupost si řekne nejeden z vás. A já s ním musím souhlasit, protože ty tři slova v nadpise k sobě prostě logicky nepatří. A jak by řekl Galileo „přece se točí“. Za mne jde jen o to jak dlouho.

10.5.2024 v 10:32 | Karma: 19,34 | Přečteno: 373x | Diskuse| Společnost

Oto Kaděrka

Kapitalismus napříště již jen v učebnicích

Jsem ročník 1963 a jsem rád, že mi bylo dáno zažít in natura co jsem se ve školách učil, že je špatné – tedy kapitalismus a že jsem v něm mohl prožít převážnou část svého produktivního života - žít.

9.4.2024 v 9:53 | Karma: 31,06 | Přečteno: 903x | Diskuse| Společnost

Oto Kaděrka

Kaderka a Pelta je jako káva a melta

Kdo alespoň trochu sleduje dění ve sportu tak jistě zaznamenal stávající problém předsedy tenisového svazu ve věci nakládání se státní dotací.

8.3.2024 v 13:54 | Karma: 28,22 | Přečteno: 1944x | Diskuse| Společnost

Oto Kaděrka

Zaostřeno jen na důchodce a zaměstnavatele

Tak mi to připadá, že bez důchodců se tato země nějak nemůže obejít. Ovšem co mi chybí zcela je pochopení podstaty vztahu zaměstnavatel-zaměstnanec-stát.

7.3.2024 v 10:22 | Karma: 19,50 | Přečteno: 688x | Diskuse| Společnost

Oto Kaděrka

Sucho Bohdana Slámy je to dobrý a nejsou to fámy

Když jsem kupoval lístek na to kino, tak jsem netušil, že si kupuji lístek na něco co mi bude ležet v hlavě a budu se v tom koupat jako Alter Ego celý týden a nejen asi ten.

22.2.2024 v 15:39 | Karma: 12,52 | Přečteno: 462x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Hrad začal platit cesty prezidenta. Za Zemana je celé musely financovat kraje

12. května 2024

Premium Když prezident přijede do krajů, nemá kolem toho být obrovská pompa, která stojí nejen hodně...

Pomohli její zemi bránit proti Japoncům. Filipínka teď o Češích vydává knihu

12. května 2024

Premium Měli to být spojenci nepřítele, ale namísto toho čtrnáct statečných Čechů nasadilo život, aby...

Úlet novin pečetil Trumanův triumf, lovec gangsterů už šok nerozdýchal

12. května 2024

Seriál Americké prezidentské volby dokážou překvapit, i když si všichni myslí, že dopředu vědí, jak...

Napadení a hajlování. Policisté v rámci derby pražských S zadrželi šest lidí

11. května 2024  22:15

Po skončení dnešního utkání fotbalistů Sparty a Slavie na stadionu na pražské Letné museli...

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...

  • Počet článků 323
  • Celková karma 22,55
  • Průměrná čtenost 1274x
už spíše starší (60) olomoučák , který poznal, že není lehké zůstat svůj :-)

Seznam rubrik