Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Na migraci či imigraci trochu jinak

Asi si nebudeme nalhávat, že přesun lidstva se odehrává převážně z nějakého rozmaru. Že je zcela přirozený a člověk nemá k rodné hroudě vztah a tak se z ní pakuje.

Z mé znalosti tomu tak není a kolem sebe pozoruji stále více svých současníků, že se na důchod z emigrace vrací. Jistě mne někdo do diskuse napíše, že se jim  zde se „západním“ důchodem lépe žije. To je jen kus pravdy, protože pokud mají jak se říká západní důchod tak s ním mohou i daleko lépe žít i mimo rodnou hroudu, protože jistě neplatí , že česká kotlina je zrovna levná – už dávno ne. Prostě se vrací tam, kde se narodili a mají své kořeny. To by na úvod asi stačilo a teď k problematice toho čím jsou dnes plněna media.

Evropská unie svým Schengenským projektem jedné a společné hranice snad nechtíc , ale věřme tomu, odstartovala problém širšího charakteru s kterým si teď moc neví rady. Již roky se snaží problematiku řešit v rámci Bruselské logiky – tedy společně. Mám za to, že i tato skutečnost byla jedním z ne možná moc prezentovaných důvodů odchodu Britanie z pod společného deštníku, kdy už k tak velké části nepůvodního obyvatelstva by jim byla přidělena další kvota o kterou se má v důsledku neschopnosti udržení hranice Schengenského prostoru – rozšířit.

Pravda je i taková, že USA odchodem Britanie z EU ztratili v ní svého „Trojského koně“ , který jim byl velice oddaným historickým spojencem. No teď řečnická otázka : Kdo na jejich místo ? . Já jsem nemusel hledat odpověď dlouho. Za mne je jím Polsko. Jak jsem na to přišel? Nevím jestli jste zaznamenali, že Polsko chce otevřít otázku reparací za druhou světovou válkou. Jistě ne nezajímavá otázka směrem, k dnes jedné z nejvýkonnějších ekonomik euroatlantického světa. Myslíte si, že by Polsko kdy položilo takovou otázku, kdyby za sebou nemělo oporu. V čem jí vidím, no třeba i v tom, že president Biden než dojel za Zelenským se stavil no kde – v Polsku.

Ale zpět k té migraci nebo lépe řečeno ekonomické emigraci. Když nemáš zbytí a máš hlad a máš na to roky tak hledáš, kde by jsi prožil lepší život – ať už věříš v toho či onoho. Nejsem politik a nikdy se jim asi už nestanu, protože lhát a krást mi nikdy nešlo a tedy jsem vyloučen z té komunity již předem. Ale jsem rád, že nejsem nakažen tím jedem.

Čemu se však divím zvláště je to, že se na ty přívaly všichni dívají v optice dneška a nedívají se zpět. K čemu zpět, když co už bylo se nedá změnit. To je jistě pravda, ale jistě jde proti tomu co bylo účtovat tedy má dáti dal a pokud před časem vzal, tak může třeba i vracet. Naši politici se čas od času sejdou v takzvané V4. Tedy pokračují v tom co bylo podepsáno v roce 1335 jako jedna z prvních kooperačních smluv mezi králi Uherským, Českým a Polským. Tedy máme historické pojítko, které je v možném způsobu řešení migrační krize umocněno tím, že žádná z zemí V4 nikdy nebyla koloniální velmocí. Kam směřuji – chytrému napověz, hloupého kopni. Bingo, proč by jsme měli se nějak společně podílet , mimo specifikování vlastního zájmu, na nařízení hlavních hráčů EU tedy zejména Francie a Německa ( Britanie je již pryč a pojede si svou) , které z bývalých kolonií , které jsou jistě hlavním zdrojem přistěhovalectví si historicky již svoje vzali. Teď by bylo vhodno vracet.

Jako asi těžko lze tento návrh čekat od premiéra Fialy, byť profesně jako učitel dějepisu by toto znát mohl a měl i umět prezentovat. Ale pokuj jej máme vnímat jako politika hájícího zájmy Česka tak by to Polákům jako podnět dát mohl. Přece jen Polsko je pátou nejlidnatější zemí EU a jeho vliv v celosvětovém kontextu není zanedbatelný.

Na závěr snad jen jedno. Jistě se nebráním jakékoliv NÁMI řízené imigrační politice, protože pohyb lidí byl , je a vždy bude. Ovšem je vždy na každém národu aby si uchoval svůj svrchovaný pohled a dohled nad tím aby historické reálie byly uchovány, třeba i pro ty, kteří se na stará kolena vrací ke své rodné hroudě.

Prima dny                                                                                                           Oto Kaděrka

Autor: Oto Kaděrka | čtvrtek 29.6.2023 13:11 | karma článku: 22,27 | přečteno: 702x
  • Další články autora

Oto Kaděrka

Kapitalismus napříště již jen v učebnicích

Jsem ročník 1963 a jsem rád, že mi bylo dáno zažít in natura co jsem se ve školách učil, že je špatné – tedy kapitalismus a že jsem v něm mohl prožít převážnou část svého produktivního života - žít.

9.4.2024 v 9:53 | Karma: 30,98 | Přečteno: 900x | Diskuse| Společnost

Oto Kaděrka

Kaderka a Pelta je jako káva a melta

Kdo alespoň trochu sleduje dění ve sportu tak jistě zaznamenal stávající problém předsedy tenisového svazu ve věci nakládání se státní dotací.

8.3.2024 v 13:54 | Karma: 28,22 | Přečteno: 1943x | Diskuse| Společnost

Oto Kaděrka

Zaostřeno jen na důchodce a zaměstnavatele

Tak mi to připadá, že bez důchodců se tato země nějak nemůže obejít. Ovšem co mi chybí zcela je pochopení podstaty vztahu zaměstnavatel-zaměstnanec-stát.

7.3.2024 v 10:22 | Karma: 19,50 | Přečteno: 687x | Diskuse| Společnost

Oto Kaděrka

Sucho Bohdana Slámy je to dobrý a nejsou to fámy

Když jsem kupoval lístek na to kino, tak jsem netušil, že si kupuji lístek na něco co mi bude ležet v hlavě a budu se v tom koupat jako Alter Ego celý týden a nejen asi ten.

22.2.2024 v 15:39 | Karma: 12,52 | Přečteno: 462x | Diskuse| Společnost

Oto Kaděrka

Kapitalismus je o práci, socialismus je o dotaci

Tím, že jsem někam chodil do fabriky jen tři roky a z toho dva za bolševika a táta mi umřel hned po revoluci o tom dost vím – z osobní zkušenosti. Do vínku jsem dostal jen vzdělání a vychování.

21.2.2024 v 9:04 | Karma: 24,67 | Přečteno: 660x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Trumpova potenciální viceprezidentka zastřelila fenu. Byla nevychovaná, napsala

27. dubna 2024  21:46

Guvernérka Jižní Dakoty Kristi Noemová, kterou by si exprezident a předpokládaný republikánský...

Rusko útočilo na zařízení, která zajišťují dodávky plynu do EU, řekl Zelenskyj

27. dubna 2024  20:14,  aktualizováno  20:33

Sledujeme online Sobotní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

  • Počet článků 322
  • Celková karma 23,47
  • Průměrná čtenost 1278x
už spíše starší (60) olomoučák , který poznal, že není lehké zůstat svůj :-)

Seznam rubrik