Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

S Eurem je to jako s elektromobilitou

Na začátek všeho je dobré sdělit, že jsem v plebiscitu o vstupu do EU hodil NE. Ne, že bych nechtěl cestovat, ne že bych nechtěl být součást něčeho většího ale tak nějak od malička vím, že bez práce nejsou koláče.

No a tak jako bez práce nejsou koláče, tak i vím, že bez hranic, měny , armády a rodiny není státu. Hranice jsou už jen čáry na mapě, armáda v její dnešní podobě, kdy máme na okres osmdesát vojáků , kdy rodina se hledá ve všem jiném než ve vztahu matky, dítěte a otce měna pro mne osobně zůstává tím na čem by se jednou dalo zase normálně stavět.

Proč to přirovnání v nadpisu ? No protože autům rozumějí všichni a elektrouata a propaganda s tím spojená nyní ukazuje svou malost. Malost v tom, kdy chtíč politiků otáčet přírodu k obrazu svému ukázala, že vytýčit jen směr bez dalších návazných kroků je hloupost, která se vždy nakonec obrátí proti jejím strůjcům. Dnes se již ukazuje, že elektroauto může být dílčím řešením ale nikoliv řešením dopravy jako takové. Něco jako další vařečka v kuchyni, kdy guláš vaříte s jiným náčiním než obracíte na pánvi řízky. Jasně se ukazuje, že původní politická vize je na hony vzdálená skutečným potřebám jejich uživatelů.

Trochu z historie EURa. Euro vzniklo jako společná měna z důvodu zejména potřeby oslabení ekonomiky Německa, které po sjednocení se stalo nedostižným konkurentem Francie a Anglie, která v tom sehrála rozhodující tlak jako hlavní „vítězný“ spojenec USA po druhé světové válce v Evropě. A taky , což se málo píše, jako vítězná mocnost Anglie svědomitě splácela své dluhy USA za světovou válkou. Paradoxem toho všeho je, že Anglie si nechala Libru a i s tou se jí lépe odcházelo s EU, když se smysl stal nesmyslem a tedy bylo na čem budovat další etapu existence království.

Jen tak na okraj si položme otázku, které měny jsou za poslední čtyři roky nejlépe v paritě k USD , snad se shodneme v celosvětovém obchodě na to, že USD je tím k čemu se vše porovnává.

Kladný výsledek mají jen čtyř světové měny, Švýcarský frank, Mexické peso, Singapurský dollar no a nepadejte na záda. Je to Česká koruna.

Nejsem ekonom a myslím si, že není potřeba jim ani býti abych si vyhodnotil, že když jsem mezi čtyřma na světě v plusu, že na tom nejsem asi špatně. A že asi nosím v kapse něco co nepodléhá zkáze.

Taky je dobré si říci a napadlo mne to v hospodě, kde jsem byl svědkem rozhovoru, že až budeme mít EURo, že nebude inflace. Inflace nemá s měnou vůbec žádnou souvislost mimo snad jen tu, že když je, tak se vám úspory znehodnocují, ale to je jedno v jaké měně. Dnes, kdy peníze jsou kryty svým vlastním dluhem a ničím jiným je inflace takovým nástrojem pro znehodnocování hodnot pracujících osob a vyspravením bilance bank. Ostatně možná jste s Novým rokem zaznamenali, že banky ještě před Vánoci nabízeli úrok vkladů až 8% a dnes je 5% zázrak.Co se za ta necelé dva týdny, kdy obchod a průmysl stál stalo tak zásaního ? Stalo se zjevně to, že banky neví co s inflací nabitými penězi a tak je potřebují dáti do oběhu a to se nejlépe děje, když se zlevní. To v našich končinách  funguje náramně :-)

Tedy jestli máme nebo nemáme EURo je pro ekonomiku našich domácností zcela ale zcela jedno. Je to politické zadání a dnes zejména marginálních stran jako je TOP 09, kdy mají poslední možnost se nějak zviditelnit a chtějí pomoci svému docházkovému premiantu Niedermaierovi k pokračování plné docházky do škamen v Bruselu.  Je to jejich strach z toho, že by ho mohli další přeskákat a tak by se naplnil jejich konec, který započal tím, že zamezili Kalouskovi kandidovat. To, že s tím strhávají ODS do bažin zapomnění je slabostí jejich čelných představitelů, že by mohli býti odstaveni o dva roky dříve od rozdělování daní, což je dnes snaha veškerých politiků bez rozdílu stran, národností a vyznání. Tedy pokud prachy nejsou jedním z vyznání :-)

Myslím si, že se ještě nad EURem dočkáme pěkných tanečků.

Z pohledu člověka, který chodil ještě na gymnasium, kde se učila latina a nyní lituji, že jsem na ni nechodil si uvědomuji, že daleko nejdůležitější vědou, která je nyní na okraji zájmu v její surové podobě je filosofie, kdy její definice plus minus je „láskou k moudrosti“, kterého lze dosáhnout kritickým studiem obecných a základních otázek existence, rozumu, poznání, hodnot, mysli a jazyka.

 To, že žijeme nyní jen v politikou devastovaném světě, neznamená, že tomu bude navždy. Je na nás všech abychom zachovali alespoň elementární základy pro budoucnost. Co to všechno je ? Nechám i na vážených čtenářích a dalších …

Prima den                                                                                        Oto Kaděrka

Autor: Oto Kaděrka | čtvrtek 4.1.2024 14:45 | karma článku: 33,08 | přečteno: 902x
  • Další články autora

Oto Kaděrka

Kapitalismus napříště již jen v učebnicích

Jsem ročník 1963 a jsem rád, že mi bylo dáno zažít in natura co jsem se ve školách učil, že je špatné – tedy kapitalismus a že jsem v něm mohl prožít převážnou část svého produktivního života - žít.

9.4.2024 v 9:53 | Karma: 30,98 | Přečteno: 900x | Diskuse| Společnost

Oto Kaděrka

Kaderka a Pelta je jako káva a melta

Kdo alespoň trochu sleduje dění ve sportu tak jistě zaznamenal stávající problém předsedy tenisového svazu ve věci nakládání se státní dotací.

8.3.2024 v 13:54 | Karma: 28,22 | Přečteno: 1943x | Diskuse| Společnost

Oto Kaděrka

Zaostřeno jen na důchodce a zaměstnavatele

Tak mi to připadá, že bez důchodců se tato země nějak nemůže obejít. Ovšem co mi chybí zcela je pochopení podstaty vztahu zaměstnavatel-zaměstnanec-stát.

7.3.2024 v 10:22 | Karma: 19,50 | Přečteno: 687x | Diskuse| Společnost

Oto Kaděrka

Sucho Bohdana Slámy je to dobrý a nejsou to fámy

Když jsem kupoval lístek na to kino, tak jsem netušil, že si kupuji lístek na něco co mi bude ležet v hlavě a budu se v tom koupat jako Alter Ego celý týden a nejen asi ten.

22.2.2024 v 15:39 | Karma: 12,52 | Přečteno: 462x | Diskuse| Společnost

Oto Kaděrka

Kapitalismus je o práci, socialismus je o dotaci

Tím, že jsem někam chodil do fabriky jen tři roky a z toho dva za bolševika a táta mi umřel hned po revoluci o tom dost vím – z osobní zkušenosti. Do vínku jsem dostal jen vzdělání a vychování.

21.2.2024 v 9:04 | Karma: 24,67 | Přečteno: 660x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Ruské vojsko dobylo další ves, hlásí Moskva. Padnout měla Novobachmutivka

28. dubna 2024  14:27

Sledujeme online Ruská vojska dobyla další vesnici v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, Novobachmutivku, uvedlo v...

TOP 09 má na ministra pro vědu a výzkum čtyři kandidáty, řekl Válek

28. dubna 2024  12:58,  aktualizováno  14:25

Na ministra pro vědu a výzkum má TOP 09 podle místopředsedy strany a ministra zdravotnictví...

V Rakousku zemřel český turista, měl nehodu při jízdě na kajaku

28. dubna 2024  14:15

Při sobotní nehodě na kajaku nedaleko rakouské obce Scheffau zemřel 36letý Čech, uvedla rakouská...

V Ostravě se střetl motorkář s dvěma vozidly, zraněním na místě podlehl

28. dubna 2024  11:15,  aktualizováno  13:29

V Ostravě na ulici Rudná poblíž křižovatky s ulicí Vratimovskou se střetl motorkář s dvěma vozidly....

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 322
  • Celková karma 23,47
  • Průměrná čtenost 1278x
už spíše starší (60) olomoučák , který poznal, že není lehké zůstat svůj :-)

Seznam rubrik