Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kapitalismus je o práci, socialismus je o dotaci

Tím, že jsem někam chodil do fabriky jen tři roky a z toho dva za bolševika a táta mi umřel hned po revoluci o tom dost vím – z osobní zkušenosti. Do vínku jsem dostal jen vzdělání a vychování.

Ano osobní zkušenost je nesdělitelná, ale že peníze nerostou na stromech ale vznikají z práce se třeba, zejména my starší, shodneme. Mladší , včetně mladších ekonomů, kteří uvěřili teorii svazáka Rusnoka, který se politickými hrátkami dokonce ocitl v čele české národní banky, že deflace je škodlivá pak by měli , jak by se řeklo, vrátit školné. Ono vrátit nelze, protože žádné není. A možná zde to začíná, že vzdělání k zaměstnání, tedy k procesu vytváření hodnot je tím, že je bezplatné je dotované. Tedy si jej mnohde mladý člověk neváží a jen tak prodlužuje čas, kdy nemusí nikam do práce. A to je špatně.

Abych se kolem školného na vysokých školách moc nerozpovídal, tak jen jedno. Před lety uvažované školné za jeden semestr se rovnal přibližně polovině hodnoty průměrného mobilu, který tato část studentů vlastní. Při jedné diskusi jsem nechal studenty tyto položit na stůl … a bylo po diskusi.

Kapitalismus za svých cirka 400 let prokázal, že byl největší hybnou silou v dějinách. V novodobých určitě, nebavme se o velkém třesku. Objevení Ameriky, které bylo v jistém úhlu pohledu zajištěno kapitálovým vkladem španělské koruny odstartovalo to, že dnes můžeme svítit, létat na měsíc, jezdit vlaky a auty. Jakýkoliv vklad do něčeho v kapitalismu je rizikový a jde cele za konkrétním člověkem či společenstvím konkrétních lidí. V tom je základní rozdíl oproti jakékoliv státem provedené dotaci do čehokoliv soukromého, kdy odpovědným je ten kdo peníze dává – tedy v tomto případě stát. No a stát je dnes oproti soukromému sektoru, který je z podstaty od narození k smrti či od založení k prodeji či krachu, od zvolení po odvolání nebo ukončení mandátu, po většinou čtyřletý. Tedy je zřejmé jaká míra odpovědnosti je v soukromém a státním. V rámci vnímání hodnot pak mezi kapitalismem a socialismem.

Pohodlnost zejména euroatlantického lidstva dnes již setřela podstatu pojmu kapitalismu z našeho zorného pole. Současnost Evropy je dnes zcela socialistická, kdy stát dnes organizuje a určuje všechno, včetně pohybu kapitálu. Že ne ? Stačí si jen připomenout snahy naší vlády zdanit mimořádné zisky bank a s energiemi obchodujících  společností. To byla snaha přesunout  část peněz k dalšímu přerozděleni. Jak byla neúspěšná či mylná je patrno z toho, že vybrala jen asi dvacet procent předpokladu – plán vypadá jinak. Předpoklad a plán je skoro stejný rozdíl jak socialismus a kapitalismus. Na tomto příkladu lze až učebnicově ukázat, jak socialismus neumí pracovat s materií hodnot. Potažmo je jen důkazem toho, že stát nemá jakkoliv mít možnost zasahovat nárazově do ekonomiky – je to kontraproduktivní i včetně toho, že protivník – tedy kapitál využil všech státem – zákony mu dané možnosti, aby odklonil zisky v rámci státem určených pravidel. Tedy stát – socialismus zjevně prohrál s kapitalismem. No a tím, že lidé si většinově dnes volí výhody jim slíbené státem se dostáváme do začarovaného kruhu postupné zkázy – zkázy hodnot na kterých náš dnešní blahobyt vznikl. Blížíme se zkáze kapitalismu ? Ano ta otázka je podle mne na stole a souvisí s tím co bude – pak? Špatně je, že dnes vývoj a směr světa mají v rukou politikové a to volení na čtyři roky. Doby, kdy směr a vývoj určovali myslitelé , chceme-li filosofové je kde ? V zapomnění. A jsme zpět u vzdělání, kdy když si projdete učební plány základní vědy veškerenstva tedy filosofie na dnešních školách tak se nestačíte divit. Lze tam diskutovat o tom kolik je pohlaví, jak se mají vzdělávat důchodci, jak se máme chovat k rodičům nebo třeba „evropská studia“ . Pokud se v těch uvozovkách skrývá to jak vypadá úpadek díky socialismu, tak se omlouvám, ale asi to tak nebude.

Jak z toho ven. Jen a jen prací. Je potřeba si myslím znovu nadefinovat co slovo práce znamená. Za mne je to jakákoliv činnost, kde je vytvářena přidaná hodnota. Abych předešel „filosofování“ tak příslušný zákon o přidané hodnotě pro začátek stačí. Prostě odvádíš daň z přidané hodnoty – tvoříš – pracuješ. Neodvádíš – spotřebováváš – sloužíš. Tak jednoduché to je. Je to jen o definici – zákonu. My si tady hrajeme dnes, že všichni odvádíme daně. Ale pravda to není. Kdo nic nevytváří a jen spotřebovává – odvádí vlastně daně s daní . To je socialistická lež a nikoliv pravda .Pravda a prověřená – je kapitalismus.

Kdo by k tomu chtěl větší polopatismus tak doporučuji sledovat nového presidenta Argentiny. Je jím Javier Milei jehož proslov na ekonomickém fóru v Davosu moc velký potlesk nezaznamenal, to však neznamená, že nebyl dobrý, byl hodně filosofický a taky praktický.

Prima den všem                                                                      Oto Kaděrka

Autor: Oto Kaděrka | středa 21.2.2024 9:04 | karma článku: 24,67 | přečteno: 660x
  • Další články autora

Oto Kaděrka

Kapitalismus napříště již jen v učebnicích

Jsem ročník 1963 a jsem rád, že mi bylo dáno zažít in natura co jsem se ve školách učil, že je špatné – tedy kapitalismus a že jsem v něm mohl prožít převážnou část svého produktivního života - žít.

9.4.2024 v 9:53 | Karma: 30,98 | Přečteno: 900x | Diskuse| Společnost

Oto Kaděrka

Kaderka a Pelta je jako káva a melta

Kdo alespoň trochu sleduje dění ve sportu tak jistě zaznamenal stávající problém předsedy tenisového svazu ve věci nakládání se státní dotací.

8.3.2024 v 13:54 | Karma: 28,22 | Přečteno: 1943x | Diskuse| Společnost

Oto Kaděrka

Zaostřeno jen na důchodce a zaměstnavatele

Tak mi to připadá, že bez důchodců se tato země nějak nemůže obejít. Ovšem co mi chybí zcela je pochopení podstaty vztahu zaměstnavatel-zaměstnanec-stát.

7.3.2024 v 10:22 | Karma: 19,50 | Přečteno: 687x | Diskuse| Společnost

Oto Kaděrka

Sucho Bohdana Slámy je to dobrý a nejsou to fámy

Když jsem kupoval lístek na to kino, tak jsem netušil, že si kupuji lístek na něco co mi bude ležet v hlavě a budu se v tom koupat jako Alter Ego celý týden a nejen asi ten.

22.2.2024 v 15:39 | Karma: 12,52 | Přečteno: 462x | Diskuse| Společnost

Oto Kaděrka

S manželstvím bych se vrátil na začátek

Prosím nebrat tak, že bych se vrátil v čase a užíval si líbánek. Pravda asi by se mi to líbilo a představa nejednoho čtenáře by mohla býti také příjemnou. Ale čas vrátit nejde ale pracovat s tím jde.

8.2.2024 v 16:32 | Karma: 21,63 | Přečteno: 555x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Ruské vojsko dobylo další ves, hlásí Moskva. Padnout měla Novobachmutivka

28. dubna 2024  14:27

Sledujeme online Ruská vojska dobyla další vesnici v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, Novobachmutivku, uvedlo v...

TOP 09 má na ministra pro vědu a výzkum čtyři kandidáty, řekl Válek

28. dubna 2024  12:58,  aktualizováno  14:25

Na ministra pro vědu a výzkum má TOP 09 podle místopředsedy strany a ministra zdravotnictví...

V Rakousku zemřel český turista, měl nehodu při jízdě na kajaku

28. dubna 2024  14:15

Při sobotní nehodě na kajaku nedaleko rakouské obce Scheffau zemřel 36letý Čech, uvedla rakouská...

V Ostravě se střetl motorkář s dvěma vozidly, zraněním na místě podlehl

28. dubna 2024  11:15,  aktualizováno  13:29

V Ostravě na ulici Rudná poblíž křižovatky s ulicí Vratimovskou se střetl motorkář s dvěma vozidly....

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 322
  • Celková karma 23,47
  • Průměrná čtenost 1278x
už spíše starší (60) olomoučák , který poznal, že není lehké zůstat svůj :-)

Seznam rubrik