Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Opomenul jste napsat, že dříve museli obyvatelé domu uklidit chodník před svým domem, zatímco dnes chodník uklízí jeho majitel, což je obvykle obec. Protože obcím tímto práce hodně přibylo, přestaly v zimě udržovat některé vedlejší cesty.

0 0
možnosti
Foto

Ještě poměrně nedávno nás měšťáci chodili nahánět a vyhrožovat pokutama, jen co se objevila první vločka. A najednou na tomtéž chodníku se můžu zabít, a můžu si za to sám...klasický vývoj práva v tomto banánistánu

1 1
možnosti
Foto

Kdo vám brání v tom si uklidit sníh před domem sám. To abysme uklidili sníh před domem potřebujeme drába ??

0 0
možnosti

Tak v Praze tenkrad jeste bejvali obcas domovnici, kteri chodniky uklizeli. Ale domy v peci najemniku na tom uz bejvaly hur. A treba na Karlove namesti se pamatuju na cedule, ze cesta se v zime neudrzuje.

0 0
možnosti

P72a55v52e84l 59R13y37š48k77a

4. 12. 2018 11:37

Nová doba nás naučila že se máme starat o svoje a ne o cizí. Proč by měl starý člověk který sotva chodí uklízet cizí chodník (obecní majetek). Pár korun slevy na dani mu v tom nepomůže. Námitka že to můžou udělat jeho děti neobstojí, protože se musely většinou odstěhovat za prací do měst. Staré časy kdy na vesnici všichni odklízeli sníh, posekali trávu i na obecním, nasadili kytky okolo chodníků, posbírali odpadky je nenávratně pryč.

1 0
možnosti
Foto

Ale jděte !!!! Moji rodiče pocházeli z vesnice. Táta z pohraničí a musel s rodiči do odsunu. Pak se vrátili a jeho bratr můj strejda tam žil stále. Táta chodil se mnou po té vesnici a říkal, tamhle v tom zeleném rybníku ze kterého koukají penumatiky, tak tam jsme se koupali, tamhle stála kašna a v ní plavaly červené rybičky, dnes tam zůstal jenom základ kašny a u kostela byla parčík, dnes jsou tam odpadky a vyrůstají tam náletové stromy. Tenhle velký zničený dům bez oken s propadalou střechu, patřil zdejšímu velkému sedlákovi, on tam měl ústřední topení, výtah do jídelny, nám půjčil povoz a koně, když jsme odcházeli z vesnice do vnitrozemí a pak jej a celou rodinu zastřelila Svobodova armáda. Obdobné to bylo ve vesnici ve vntirozemi, kde žila máma.

2 0
možnosti
Foto

Ježišmarjá, kde jste to žil. Já vzpomínám, jak jsem se v zimě brodil ve středu města břečkou, která vznikla prosolením sněhu. V té břečce táhnout kočárek, to byla šmakuláda. Lak na botách sežraný od soli. Nárazník osobních aut se natíraly, aby je nerozežrala sůl. Když jsme jeli pro babičku na vánoce, tak táta do Tudora naložil lopatu, pytel písku, protože silnicie do vesnice, kde babička bydlela nebyla protažená. Pokud ji projel traktor JZD, tak se dalo jet v jeho kolejích. Dnes jsou chodníky ulizené, stejně tak silnice. Když umřela děda, tak protože si přál pohřeb do země, tak táta se strejdou já a bratrnec jsme lopatou prohazovali na silnici III třídy ke hřbitovu sníh, aby jim projel pohřební vůz.

0 0
možnosti

Vidíte, u nás ve vesnici je to zase obráceně...viz můj příspěvek.Traktoristi z družstva byli rádi když padal sníh a ráno už od tří hodin protahovali.Ano, měli to na přesčasy, tak honili peníze jak to šlo.Se sněhem za komunistů u nás nebyl problém, ten začal až když v r.1995 zmizelo družstvo.

1 0
možnosti

Zlatí komunisti..U nás na vesnici prosperující družstvo a v zimě traktoristi protahovali jak silnici ( třetí třídy spojující město, pod které spadáme, a na druhé straně navazující na silnici první třídy...celkem asi 15 km), tak veškeré cesty na vesnici, takže nebyl problém ráno v pět hodin vyjet do práce.A když padal sníh, tak si ještě traktoristi libovali, že jim padají penízky.

Dneska?Družstvo zlikvidované, cesty neprotažené ( což znamaná ráno o půl páté vstávat a proházet si lopatou cestu k silnici).Ano, město cesty protáhne, ale za 2-3 dny, až mají město uklizené, zrovna tak silničáři protahují za 1-2 dny, kdy mají protažené silnice první třídy.

1 1
možnosti
  • Počet článků 322
  • Celková karma 23,47
  • Průměrná čtenost 1278x
už spíše starší (60) olomoučák , který poznal, že není lehké zůstat svůj :-)

Seznam rubrik