Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Je zajímavé, jak snadno lze kecat. Po třiceti letech již tolik pamamětníků není!

Tak tedy pro autora: V kuponové privatizaci byli při "rozdávání" upřednostnění DIKové před fondy. Důvod byl jednoduchý - snáz se pokrátily desetitisíce kuponů jednotlivých fondů, než jejich jednotky ve vlastnictví DIKů.

0 0
možnosti
Foto

Mili diskutéři . Zarážející je , ze všichni se vyjadrujete k tomu co bylo. Nikdo k tomu co je :-)

0 0
možnosti

No co by bylo ? Jako v socialismu - kdo ukradl šroubek, byl souzen. Lépe je cesta Burešova - ukrást celé fabriky, nejlépe celou republiku ! Navíc, s podporou Hradu. Žít z daní pracujících Evropy a když to praskne, tak alespoň ČR., Došlo to tak daleko, že lidem se to líbí, (30%). Klasického zloděje si pomalu můžeme i vážit ! Zejména kapesního, cosi musí předvést, zariskovat. Dnes to řeší imunita a hnutí - Myšlenka není ničím = Hnutí je vším ! ...:-)

4 1
možnosti
Foto

No a soudruh prezident Novotný, když tu cenovku spatřil, tak si z hanby nechal snížit plat, protože v přepočtu na dnešní platy bral 3 miliony korun. Žebrák Zeman bere toliko 300 000 korun.

0 0
možnosti

Na plat Miloše je vyčleněno 3.6 mil. Kč ročně, (nepovažuji za podstatné). Další příjmy jdou přes skořápku SPOZ = sponzorské dary. Pak i Veleba s 35 mil. Kč. Podstatnější je, že jde o našeho "Drahého prezidenta" ... !

Docílil historicko největší přísun 450 mil Kč, což nestačí. Proto dalších 20 - V době krize ? Podobně je premiantem v soudních ostudách, jako lhář. Poslední verdikt s Peroutkou - nařízená omluva přes MF. O ostudách s Lány - kamenolomy, akciemi v Kyrgyzstánu - ani nemluvě. Drahý Miloš ! Nikam nezdí - k čemu navyšování financí ? Partě ze San Diega se daří dobře, krytí mají super :-)

3 0
možnosti

Kuponovou privatizaci absolutně nezatracuji. KSČ 41 tvrdila, že všelid je vlastníkem výrobních prostředků ! Tedy - Za 1.000 Kč, občane pořiď knížku - kus svého majetku si vezmi a pečuj o něj ! Opravdu, neotřelá - originální myšlenka ... !

Ukázalo se, že všelidový vlastník - skutečného hospodáře vytlačil ! Absolutní neznalost, neznámé pojmy - Akcie, dividenda ? Jako amatér jsem vstoupil, vydělal asi 100.000 Kč - (mohl kdokoliv) . Řada klidí bez zájmu - tedy nástup Fondů + Koženého 10 násobek jistoty ! Jistě, pak zájem o majoritní podíl - a nezájem o skutečnou správu toho získaného. Opět, to mohl udělat kdokoliv - samozřejmě i podvody byly. Nicméně, jak převést centrálně řízenou ekonomiku na tu tržní - většinově zaostalou a bez kapitálu ? Z celkového pohledu to hodnotím jako Veleúspěch ... !

Velice souhlasím s Vaší větou, (současnost) - Prachy mají zůstat u spotřebitele, toho, kdo je vyprodukoval. (Snižování DPH ap.). Vláda "Odporníků", jde přesně opačnou cestou ! Mi ti, ty prachy přidělíme sami !, Cestou kostrbatou - byrokratickou - možná, někdy snad. Nejlépe je zaparkovat své Porsche na hradním nádvoří. Vystoupit a jako chudobný miliardář, (majetek 12. mld Kč), jít žádal Miloše o podporu Smartwings. Pokud Bureš, vlastní opravy na servis letadel - Není co řešit . Kam se hrabe Kuponóvka ! ... :-)

1 0
možnosti
Foto

Kuponová privatizace forma dobra způsob spatny.

0 0
možnosti
Foto

Fondy ze zákona nemohly nakupovat přímo. Občané měli možnost své kupóny investovat přímo, nebo nepřímo, to znamená, že předali své kupóny fondům.

1 0
možnosti
Foto

Důvodem vzniku fondů byla nezkušenost občanů v oblasti kapitálového trhu a vůbec neznalost fungování tržní ekonomiky. Lidé měli zájem se podílet na KP a fondy pro ně představovaly východisko, jak investovat bez aktivní účasti.

1 0
možnosti
Foto

Pád komunismu v roce 1989 se rovnal ekonomickému kolapsu systému, který byl pro naplnění potřeb občanů zcela nepoužitelný. Čtyřicet let komunismu československé hospodářství přivedlo k bankrotu, socialistický režim náš stát vpravdě vytuneloval. Privatizace nebyla nekontrolovatelná právní podklad tomuto procesu položilo Federální shromáždění ČSFR schválením zákona č. 427/1990 Sb. Byl to „Zákon o převodech vlastnictví státu k některým věcem. Připravovala ji legislativní rada vlády, která k tomu dala právní podklad a v čele legalitvní rady vlády byl JUDr. Rychetský. Masová privatizace v první polovině 90. let minulého století je jednoznačně nejúspěšnějším projektem moderního českého státu. Za to můžeme děkovat V. K. který ji prosazoval, ač to nebyl jeho nápad. Pokud nějaký podnik po privatizaci zkrachoval nebo zmenšil výrobu, nelze to přičítat "rozkradení" či "špatně provedené" privatizaci. Řada privatizovaných podniků neměla v tržním hospodářství žádné místo (jejich výrobky nikdo nekupoval) a musela odejít z trhu.

4 0
možnosti
Foto

Průšvih nebyl v kuponové privatizaci, průšvih byl v tom, co se stalo mezi první a druhou vlnou privatizace. Tam se tak změnilo nastavení hospodaření fondů s těmi nabytými akciemi změnou stanov fondů, které ale odsouhlasilo ministerstvo (a v tom tkvi vina Kočárníka), že ihned měli mít akcionáři těch fondů právo z těchto fondů vystoupit a na vyplacení svého podílu.

0 1
možnosti

To co píšete jsou ptákoviny. Připadá mi to jako Vaše komentáře novinových titulků. Povrchní hodnocení a sklouzávání po jednotlivých tématech - jen si tak po domácku zanadávat, zaplivat..

A Vaše věta : "Kdyby na to všechno byly peníze, tak čert vzal." Tomu dává korunu. Tolik kritizované věci by byly v době naplnění státní kasy v pořádku? Píšete, že víte, jak není jednoduché zůstat svůj. Poradím, že je to jednoduché - stačí používat vlastní ROZUM. Navíc to hodně uleví.

5 0
možnosti
Foto

Já nenadavam. Já si jen tak říkám , ze vše už tu bylo a nějak ne a ne se poučit. Ale dle všeho vy jste spokojen.

0 1
možnosti

Pane Kaderko, vase naivita je uzasna. Ti, co organizovali kuponovou privatizaci vedeli dobre o pravidlech v demokratickem state pri rozprodeji narodniho majetku. Prognosticky urad znal vsechny "figle" pri prodeji. Mel predlohu v Britanii,(Thatcherove era) take ve slavne organizaci pod jmenem "Checks and Balances" sestavenou francozkym aristokratem Montesqueiu v roce 1748 a meli i drobne rady jinych zemi. Dokonce nepotrebovali ani ty zakony!!! Bylo to tak snadne.

Jeste dnes, ti novy "papalasi" z jinych politickych uskupeni (mame jich ve Snemovne devet) nemaji smysl uzakonit do spravnych radu tu zlodejnu, ktera nas provazi od te "kuponove" privatizace. Znaji od tech predchazejicich, jak se v tom chodi. Jeste pridavaji "sve" vymysly jak nas oskubat. My jako idioti je jeste volime a jsme uspokojeni tou nasi demokracii.

Radeji skoncim. A to bez pouziti jmen. Tech zlodeju je tolik, ze by jedna stranka nestacila. Preji peknou nedeli.

3 0
možnosti

Stejně jako se píše o demokracii (Je nejhorší ale nemáme lepší) je možno hledět na kupónovku. Nabízely se zaměstnanecké akcie a různí jiné způsoby. Vy máte jiný zázračný nápad jak co nejrychleji rozpustit státní majetek, aby se to celé ovšem nezhroutilo? Dobře se to krafe, ale řídit tak obrovský pohyb strategické součásti státu nejde krafáním. Tam se musí s kůží na trh. Pan Ježek kdysi, před vlastním provedením zcela jasně definoval etapy, kterými si musíme projít a to se také splnilo.

A že se poučili, slouží strůjcům jen ke cti.

2 0
možnosti
  • Počet článků 322
  • Celková karma 23,14
  • Průměrná čtenost 1278x
už spíše starší (60) olomoučák , který poznal, že není lehké zůstat svůj :-)

Seznam rubrik