Nikdo vám jako fyzické osobě nebránil, abyste si dobrovolně platil vyšší sociální pojištění, než vám určoval výměr. Platit co nejnižší daň a dát si nákladů kdeco, aby vyšla co nejnižší daň z příjmu, bylo v módě. Ale málokdo z fyzických osob si uvědomil, že odvádí na sociálním pojištění méně, než zaměstnanci, a že se to projeví na výši důchodu. Pravda je, že osvěta v tomto směru neexistovala. Poprvé s tím myslím přišla až "Venezuela" Maláčová.

AT

Nemějte OSVČ za úplné blbce. Většinou moc dobře ví, jaké jsou důsledky toho, že pro ně platí jiná pravidla. A ví se to celou dobu, co u nás podnikání existuje. Jen to vždycky nějaký "sociálně citlivý" politik rozmázne, aby si přihrál politické body.

PD

Možná by chtělo pro korektnost uvést, kolik ta fyzická osoba odvede, když vydělá. Tak pár čísel. Milion OSVČ odvede na všech daních a odvodech asi 60mld ročně. 4 miliony zaměstnanců s polu se svými zamestnavateli odvede skoro bilion. Obrázek ať si každý udělá sam

AT

Pro korektnost by bylo vhodné uvést další čísla. Třeba, že z toho milionu je téměř polovina na tzv. vedlejší činnost. To jsou v drtivé většině zaměstnanci (odvádějící daně a odvody ze své mzdy), kteří mají živnosťáky kvůli drobnému, vesměs nedaněnému přivýdělku, nebo jen ze setrvačnosti a žádnou činnost nevyvíjejí.

Další úskalí práce jako OSVČ tu nebudu rozepisovat, neboť to bylo v diskuzích protřepáno ze všech stran, přičemž obecně rozšířený názor, že OSVČ je nefachčenko, který jenom bere velké peníze, nic z nich neodvádí a do nákladů si dává i papír, kterým se vytírá výhradně doma, zůstal nezměněný.

Možná by bylo korektní uvést třeba i to, že mezi zaměstnance se řadí i státní zaměstnanci, jejichž odvody z mezd se za odvody považovat nedají, protože to je ze státní pokladny vylej a menší naběračkou zpátky nalej.

  • Počet článků 322
  • Celková karma 23,47
  • Průměrná čtenost 1278x
už spíše starší (60) olomoučák , který poznal, že není lehké zůstat svůj :-)

Seznam rubrik