Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Povolte odchod povolenek – emisních – tím bych začal

Všimli jste si, že po loňském podzimu, kdy emisní povolenky byly ve sdělovacích prostředcích v kurzu se  po nich s Válkou slehla zem…

Při tom si myslím, že jejich existence jako extra kšeftařské zboží pro vyvolené je stále jedním z toho co cenu energií stále ne určuje ale značně ovlivňuje.

Snad se shodneme, že  v Evropě nyní žijeme ve válečné době .Tedy ve stavu, který není běžný a jistě vyžaduje nová řešení . Pokud je nyní hlavní zbraní útočníka energie tak mám za to, že je to oblast, která vyžaduje nová řešení. Jistě je to šetření energií, kdy já už jsem doma ubral na termostatu 3 stupně, což je více jak 10%. Pravda ne všichni k tomu přistoupíme stejně a taky mi to jistě nebude kompenzovat zdražení. Jistě mne někdo napadne, že povolenky se týkají elektrické energie. Moje odpověď je – z čeho se elektrická energie vyrábí, odpovězte si sami. Pravda je nám předkládáno, že máme zelenou a nezelenou energii.  Já mám za to, že energie je jen jedna, byť Evropská komise a Parlament jsou jednotní v tom, že politik určuje to rozdělení. Omyl on určuje jen množství postihu či množství dotace ve víře, že právě energie je největším znečišťovatelem planety. Není. Největším znečišťovatelem planety je člověk, ale o tom možná někdy jindy – je nás prostě moc.

Je dobré a zajímavé si uvědomit, že všechnu energii, kterou spotřebuje celý svět za 1 rok nám sem slunce pošle za 90 minut. Tam bych hledal odpověď na pocit nedostatku energie a taky bych připomněl vodík, ten je všude kolem nás a je ho nekonečné množství.

Vraťme se ale k povolenkám. To není nic jiného nežli odpustky, které jsou  povoleny vydávat jen vyvoleným. Je to stejné jako církevní odpustky ve středověku než Martin Luther přibyl 95 tezí na dveře kostela, které vedly k jejich zrušení. Pokud cena povolenek není zastropovaná a to není, tak pak je to jen politický podvod, který platíme všichni a stejně spotřebu energie nesníží, protože jedině snížení spotřeby může vést ke snížení emisí. Proč si to myslím , protože energie je jen jedna. Já o tom přemýšlím tak, že pokud vyrobím solární panel, tak tu výrobu musím započítat do celkového znečištění, tak jako když vyrobím elektromobil tak musím všechnu spotřebovanou energii započítat do znečištění. Kdo si myslí opak tak pak nemá logický úsudek a je mi ho spíše líto a nebo je to politik,což potvrzuje začátek této věty :-)

Takže pokud nyní Vláda a nejen naše řeší jak pomoci s cenami energií, tak pak povolenky jsou začátkem. K tomu by jistě měla přistoupit i rekonstrukce energetických akciových společností s majoritou státu. Je pro mne úsměvné sledovat, že vyplatíme managamentu ČEZ 100 mil odměny za splnění ukazetalů. Bože jak v energetice v dnešní době chcete nesplnit ukazatele. Abychom ČEZu z našich daní půjčili 76 mld. Kč na zajištění budoucí energie. Okamžitě vykoupit minoritní akcionáře, kdy mnozí své akcie mají jako odměny za své působení ve státním ČEZu – Kocourkov co ?

Víte možná jsem naivní, ale pokud jsem dával ve škole pozor, tak stát žije s daní svých obyvatel a ten by za to měl dostat maximální ochranu . Podle zřízení a zvyklostí ale jistě v demokratické prostředí je vládou lidí pro lid. To je myslím i hlavním duchem Ústavy. Tedy by naši politici měli si toto uvědomit a zejména teď, když máme výsadu být v době válečné - předsedající zemí Evropské unie. Nejsem jistě její fanda, ale z logiky současného bytí naší země jsem nucen si tuto výhodu uvědomit a přiznat.

Poslední věta. Je nutno si uvědomit, že cena energií je nyní určována zejména politikou a tedy se na politicích, aby se k ní i takto chovali. Nemyšleno však tak jak je u nás zvykem, že politik má tímto příležitost zabezpečit svou rodinu na pět generací dopředu :-)

Oto Kaděrka

Autor: Oto Kaděrka | středa 20.7.2022 23:19 | karma článku: 23,99 | přečteno: 492x
  • Další články autora

Oto Kaděrka

Kapitalismus napříště již jen v učebnicích

Jsem ročník 1963 a jsem rád, že mi bylo dáno zažít in natura co jsem se ve školách učil, že je špatné – tedy kapitalismus a že jsem v něm mohl prožít převážnou část svého produktivního života - žít.

9.4.2024 v 9:53 | Karma: 30,98 | Přečteno: 900x | Diskuse| Společnost

Oto Kaděrka

Kaderka a Pelta je jako káva a melta

Kdo alespoň trochu sleduje dění ve sportu tak jistě zaznamenal stávající problém předsedy tenisového svazu ve věci nakládání se státní dotací.

8.3.2024 v 13:54 | Karma: 28,22 | Přečteno: 1943x | Diskuse| Společnost

Oto Kaděrka

Zaostřeno jen na důchodce a zaměstnavatele

Tak mi to připadá, že bez důchodců se tato země nějak nemůže obejít. Ovšem co mi chybí zcela je pochopení podstaty vztahu zaměstnavatel-zaměstnanec-stát.

7.3.2024 v 10:22 | Karma: 19,50 | Přečteno: 687x | Diskuse| Společnost

Oto Kaděrka

Sucho Bohdana Slámy je to dobrý a nejsou to fámy

Když jsem kupoval lístek na to kino, tak jsem netušil, že si kupuji lístek na něco co mi bude ležet v hlavě a budu se v tom koupat jako Alter Ego celý týden a nejen asi ten.

22.2.2024 v 15:39 | Karma: 12,52 | Přečteno: 462x | Diskuse| Společnost

Oto Kaděrka

Kapitalismus je o práci, socialismus je o dotaci

Tím, že jsem někam chodil do fabriky jen tři roky a z toho dva za bolševika a táta mi umřel hned po revoluci o tom dost vím – z osobní zkušenosti. Do vínku jsem dostal jen vzdělání a vychování.

21.2.2024 v 9:04 | Karma: 24,67 | Přečteno: 660x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Langšádlová končí ve vládě. Méně podle šéfky TOP 09 myslela na prezentaci

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  14:28

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy jako ministryně pro vědu a výzkum. Jméno...

Ministerstvo vyčlenilo vakcíny pro těhotné. Válek apeluje na přeočkování dětí

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  14:24

V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. „Registrujeme 956 nových případů,“ řekla...

Trumpova bulvární odysea. Jeho věrní z něj dělali nadsamce, soupeře likvidovali

25. dubna 2024  14:10

Premium Aktuální soud s Donaldem Trumpem, ve kterém se propírají i jeho opakované zálety, je unikátní...

  • Počet článků 322
  • Celková karma 23,47
  • Průměrná čtenost 1278x
už spíše starší (60) olomoučák , který poznal, že není lehké zůstat svůj :-)

Seznam rubrik